You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for May, 2011


Capitalismul est-european- Romania vs Polonia

Am citit zilele trecute un articol foarte interesant despre Polonia in Ziarul Financiar.

As avea ceva comentarii despre modul in care a fost construit capitalismul polonez in comparatie cu cel romanesc, si acestea nu sunt neaparat magulitoare la adresa polonezilor- adica nu as impartasi tonul triumfalist cu care ne e prezentata superioritatea capitalismului polonez.

Continue reading →

Tic – tac, tic – tac.

Le mai dau 6 luni.

Cine il mai crede pe dl. Basescu?

Astazi, cu prilejul vizitei delegatiei FMI la Bucuresti, dl. Basescu a tunat impotriva “boierilor” de la regii autonome si alte firme controlate de stat.

L-am aplaudat in dese randuri pe dl. Basescu, discursul public este de foarte multe ori corect, la fel si comentariile despre “baronii” de la regii si societati comerciale de stat.

Insa cine il mai crede?

Este presedinte de 6 ani si jumatate. Modul in care sunt numiti acesti baroni este pur politic, firme precum Posta, CFR, etc sunt folosite atat pentru pusculita de partid cat si pentru voturi, dar mai ales pentru rentierii de partid si familiile lor.

Cine l-a impiedicat pe dl. Basescu sa faca un lucru simplu si anume de a schimba modul de numire la conducerea acestor societati? Aici nu vorbim despre reformarea sistemului de sanatate sau al educatiei. Este vorba sa pui niste oameni competenti in consiliile de administratie si sa te asiguri ca modul de numire nu se va schimba odata cu schimbarea partidului de guvernamant.

Beneficiile sunt imense insa putini oameni le inteleg. Continue reading →

Sora cea mare

Un excelent articol din Money Express (integral aici).

Un scurt citat:
“MAJORITATEA TĂCUTĂ. Totuși, alt motiv este că mai există și altă Franță. Ți­nân­du‑se tare și ignorând acuzațiile de surzenie politică, Sarkozy a făcut apel, peste capetele celor din stradă, la majoritatea tăcută. A făcut prinsoare că această Franță invizibilă va susține cu calm schimbările și va triumfa în fața celorlalți. Pentru că, de fapt, sunt două jumătăți de țară ce coexistă. Una se află mai ales, dar nu în exclusivitate, în sectorul public, și este condusă de sindicaliștii vocali ce promit să prelungească avantajele pentru „inițiații“ privilegiați și să instituie legi rigide pentru forța de muncă. Cealaltă jumătate se regăsește, în mare, în sectorul privat, mult mai dinamic, este conectată la piețele globale și privește cu tot atâta disperare la concetățenii ei gata de grevă ca toată lumea.

Aceasta este Franța care nu oprește lucrul, care înfruntă întreruperile pentru a‑și continua munca, a cărei voce este rar auzită. Se regăsește printre cei 92% dintre lucrătorii ce nu fac parte dintr‑un sindicat. E reprezentată de micii negustori și meșteșugari care se trezesc înainte să răsară soarele ca să‑și lustruiască vitrinele magazinelor. De muncitorii a căror productivitate pe ora de lucru este mai mare decât în Germania și Marea Britanie, care au ajutat Franța să devină a treia destinație mondială pentru investițiile străine directe din 2010. De treimea angajaților din sectorul privat care lucrează pentru o firmă străină. De companiile franceze ce domină la nivel global – Vivendi, L’Oréal, Michelin, LVMH – care sunt ocupate să culeagă roadele globalizării, o forță pe care francezii spun că o dezaprobă total.

Această Franță fără voce, mai adaptabilă și mai progresistă, pătrunde rareori în conversația națională. Și totuși, o privire către Franța din spatele titlurilor mass‑media va descoperi o imagine cu mult mai puțin sumbră.”

Suna cunoscut?

Masini de serviciu pentru manageri – pro si contra

Saptamana trecuta am trecut pe langa sediul unei banci mari din Bucuresti, in paracre de la Audi A6 in sus. Exista o moda in Europa de Est mai ales prin care managerii de firme primesc masini de serviciu. Si nu vorbesc aici de persoane din departamentul de vanzari care merg mai ales la clienti, vorbesc aici despre persoane care nu merg decat de acasa la birou.

Oare ce fel de mesaj dai clientilor daca ai masini scumpe in parcare? Ca esti o institutie solida sau ca le iei clientilor mai multi bani decat trebuie?

Ce fel de mesaj trimiti angajatilor? Inteleg ca posesorii de masina, de exemplu Audi A6 se simt speciali atat in firma cat si in societate. Este normal ca o firma sa aiba grija ca angajatii buni sa fie ”rasfatati” si sa arati asta si celorlalti angajati, insa exista destule alte metode prin care poti sa faci asta, de exemplu prin Continue reading →

O dilema statistica

Cu ocazia unei argumentari pe un subiect oarecare am dat peste o curiozitate statistica interesanta si avand o relevanta destul de mare- mai ales prin prisma faptului ca poate rasturna multe date considerate deja cunoscute si general acceptate in presa si in discutiile generale de afaceri din Romania. Pe scurt aceasta curiozitate este legata de inflatia din Romania in anul 1990.

Continue reading →


Taguri