You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for April, 2011


De ce ar trebui Romania sa treaca la euro in 2015

Nu e nici un dubiu: Romania nu va fi pregatita sa treaca la euro in 2015. Nu va fi pregatita nici in 2020, nici in 2050. Dar, paradoxal, tocmai acesta este principalul argument in favoarea trecerii la euro in 2015: singura, Romania nu va fi niciodata pregatita pentru a face aceasta trecere.

Trecerea la euro are un impact similar asupra economiei cu intrarea in Uniunea Europeana. Am fost pregatiti la 1 ianuarie 2007 pentru a intra in UE? Categoric, nu. Am fi fost azi pregatiti? Raspunsul este, de asemenea, negativ.

Incep sa iasa la rampa cam aceleasi voci care anuntau, in 2006, apocalipsa care urma sa vina in urma aderarii la UE in 2007. Refrenul este, iarasi, acelasi. “Romania nu e pregatita si ar trebui sa amane acest moment”.

Inainte de a continua, e necesara o paranteza: la ce ne-a folosit, in ultimii ani, faptul ca am avut o moneda si o politica monetara independenta? Continue reading →

Revolutia de la Mizil

Un savuros articol din Adevarul.

Managementul firmelor de stat este deja privatizat

Tot aud diferiti ministri ca vor lansa licitatii pentru a privatiza managementul firmelor de stat. Unii se lauda ca 25% din firmele din gestiune vor avea management privat. Ca si cum uite ce reforme au dumnealor de gand sa faca.

Dar managementul firmelor de stat este deja facut de privati, ca doar directorii generali si financiari sunt persoane private, nu-i asa? La fel si membrii consiliilor de administratie.

Asa cum am aratat de atatea ori pe blog, problema este data de numirile politice atat in consiliile de administratie cat si a directorilor. O alta problema este data de salariul acestor directori, salariu care uneori este mult mai mic decat in mediul privat si este greu sa atragi management competent. Inteleg conceptul cum ca daca lucrezi la stat trebie sa ai un salariu legat de anumite formule si nu performanta sau de cererea si oferta de pe piata muncii, insa conceptul asta este unul populist si trebuie sa scapam de el.

Renuntati la numirile politice si renuntati la ideea populista a salariilor fixate prin decret si ati facut primul pas catre un management performant.

Ganduri de weekend

Am citit de curand o scurta relatare despre un presedinte occidental aflat in vizita intr-o tara in curs de dezvoltare. Mai precis aflata la inceputul dezvoltarii. In ultimul moment inaintea vizitei, prin mobilizare generala, s-au facut reparatii la sosele, marcaje, plantat de pomisori samd (pe traseul delegatiei de la aeroport). Delegatia occidentala a fost placut impresionata (evident ca au vazut doar strazile proaspat asfaltate, nu si pe cele pline de gropi din imediata apropiere), s-au semnat cateva contracte de cooperare, cativa investitori si-au materializat intentia de a investi in tara respectiva. Si asta doar printr-un exercitiu de imagine remarcabil.

Continue reading →

Bucuresti, oras provincial.

M-am intors ieri cu avionul din delegatie. Ca de obicei, am inceput sa rasfoiesc Financial Times. Imi cad ochii pe ultima pagina din prima sectiune: starea vremii in Europa: de la orase lipseste Bucurestiul.

Si m-am gandit: nu cumva intr-o lume globalizata, o capitala europeana precum Bucurestiul este de fapt un orasel prafuit de provincie?
Continue reading →

Istoric vorbind, controlul preturilor se traduce 100% in esec, daca nu cumva in dezastru economic

Aud ca actualii guvernanti se gandesc sa inghete pretul la carburanti. O alta masura populista care atrage aplauze peste aplauze, dar care este fundamental gresita din punct de vedere economic.

Poate nu am citit eu indeajuns, dar din cate am invatat controlul preturilor duce intotdeauna la esec economic. Desigur, nu imediat, insa pe termen mediu si lung cu siguranta. Si avem destula literatura si experienta economica din care ar fi trebuit sa fi invatat: fie ca e vorba de regimul comunist care a dat faliment printre altele si pentru ca nu lasa piata sa stabileasca pretul in urma cererii si ofertei; fie ca e vorba de Nixon in SUA la inceputul anilor ’70; fie ca e vorba chiar si de Iranul zilelor noastre, tara care are petrol, dar nu prea are benzina.

Petrolul este o resursa limitata, iar exportatorii principali au un cartel (OPEC). Daca nu rezolvi problema pretului la nivel de OPEC, cum fixezi tu pretul in Romania? Ce te faci daca ajunge la 200 de dolari pe baril, de unde iei bani sa subventionezi? De la sanatate, de la educatie?

Da, statul poate lucra la accize, eventual la TVA, insa cel mai bine este sa lucreze (singur sau la la nivelul UE si ONU) la o strategie care sa reduca dependenta de petrol. Culmea, o strategie in sensul reducerii consumului de petrol este marirea accizelor, mai ales in SUA.

Da, sa investigheze daca sunt probleme de concurenta (intelegeri pe pret), insa nu ai nevoie de nicio analiza ca sa stii ca a ingheta pretul la carburanti nu poate duce decat la esec.

Masuri de stimulare a economiei pe termen lung

Guvernul poate fi acuzat de multe lucruri, insa in ultimele 12 luni am vazut si pasi buni pentru cresterea competitivitatii economice. Acest pasi au fost mai degraba agreati cu FMI si UE ca garantie a mega-imprumutului de 20 de miliarde de euro.

Sa le luam pe rand.

Continue reading →

Votul islandezilor. O lume fara banci.

Islandezii au votat impotriva propunerii guvernului de a plati datoriile facute de o banca cu licenta emisa de autoritatile islandeze. Aceste datorii, 4 miliarde de euro cu totul, sunt catre Olanda si Marea Britanie. Aceste doua tari au acoperit datoriile Icesave catre deponenti care cautau o dobanda usor mai mare (5,75% pe an in loc de 3-5% la alte banci in perioada pre 2008).

Nu stiu cum arata acesti acesti deponenti, dar nu cred ca era vorba de rechini imobiliari, de fotbalisti mediocri sau de proprietari de cazinouri s-ar fi multumit cu 5,75%. Continue reading →

Mica provocare geostrategica

Criza economica recenta (afectand nu numai firmele dar si statele) are efecte structurale importante si in peisajul geopolitic si geostrategic european si global. Aceste transformari vor continua procesul inceput la sfarsitul Razboiului Rece- cand sistemul geopolitic a suferit o mutatie profunda conducand catre un sistem multipolar.

Continue reading →


Taguri