You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for April, 2010


Risk Management la Blue Air

Blue Air cere ajutor de la guvern si Comisia Europeana sa-i acopere pierderile suferite in urma celor cateva zile cand norul vulcanic a intrerupt activitatea companiei. La nivel european, nu este singura companie aeriana care cere un astfel de ajutor. Si alte firme au venit sa ceara ajutor. Altele au declarat pur si simplu ca nu le intereseaza de legi, de exemplu compania lowcost Ryanair (dar cu o capitalizare bursiera mai mare decat British Airways) a declarat ca nu va compensa calatorii in conformitate cu legile europene.

Nimeni nu a oprit si nu opreste aceste companii sa se asigure in fata oricarui risc. Da, asta va insemna bilete de avion mai scumpe; dar daca primesc in schimb ajutor de la guvern, asta inseamna ca biletele ieftine sunt practic subventionate de intreaga populatie si nu doar de calatori.

Jurnal

Jurnalul unui roman in Spania. Preluare de pe http://miziliada.blogspot.com

Textul original este aici.

O ultimă menţiune: în transcrierea jurnalului am reprodus însemnările fără a interveni asupra greşelilor gramaticale ori de ortografie. Vă las pe mîinile lui:

“Luni 18.X.2004
Am fost la cumpărăturii cu ultimii bani 20 euro după care ne-am odihnit toată ziua. Mîncare mai avem pentru săptămîna aceasta. Afară sa înorat dar nu plouă. Vremea sa mai răcit 23˚ C la ora 15.˚˚ i-ar de angajat nici vorbă. Mă simt bolnăvicios şi plictisit şi nu ştiu cît v-oi mai rezista. Acasă nu am sunat şi nici nu am primit veşti din partea lor. Am fost la pescuit în Mediterană însă am prins peşte puţin şi mic neavînd unde pescui şi sculele necesare. La sala de sport nu m-ai mă duc din lipsă de bani i-ar în sat nu ieşim decît foarte rar întro plimbare scurtă. Noaptea sa mărit (se întunecă la 20˚˚) şi ne culcăm foarte tîrziu. Mă închin şi rog zilnic la Dumnezeu pentru sănătate şi ajutor la lucru. Miliardele de stele ce senvîrt prin univers. Mă îngrozesc mereu pe mine noaptea cînd mă uit la cer. Timpul trece, trece, trece şi mă trec şi eu cu el. Bătrîneţea mă apasă, puterilencet mă lasă. Încerc zi de zi să sper că va fi ceva mai bine. Însă lumea sandrăcit. Nu m-ai crede în fericire, în Isus şi-n nemurire. Ci aleargă după averi şi bogăţii, după chefuri şi beţii. O păgîni de pretutindeni pocăiţivă îndat. Că încurînd vine sfîrşitul şi din iad nu mai scăpaţi. Zi de zi vedem beţii, crime, bătăi şi prostii. Însă în loc să nendreptăm mai tare noi ne stricăm. Mult în lume n-oi mai sta. De aceea scriu întruna. Pentru cei ce v-or urma. Să înveţe ei ceva. A fi om, creştin, şi bun. Este marea bogăţie. Că nimic nu luăm la moarte. Decît faptele noastre.
Ieu de mic am fost sărac
Şi sărac eu v-oi murii
Fără averi şi bogăţii
Nu regret, nu-mi pare rău
Findcă viaţa e un test
Dumnezeu ne-a dat gîndire
Pentru alege cei mai bine
Vă iubesc eu dar pe toţi
Şi vă cer să fiţi mai buni,
mai umili şi mai creştini.
Că viaţa e foarte scurtă
Iară moartea e urîtă.
Cu dragoste, XY
fiu, frate, prieten
Calpe Spania
18.X.2004

Marţi 19.X.2004
Rutina obişnuită. Scularea de dimineaţă, cafeaua, ştirile tv, şi trîndăvia. Nu lucrează decît Costel, iar noi ne-am obişnuit aşa jucînd remy şi table. Mi-am dereglat organismul, dormind la ore nepotrivite şi neavînd activitate.

Pentru duşmani (poezie)
Papagali depretutindeni
Ce mă sîcîiţi întruna
Vre-ţi să vă dau jos acum
Dintr-un pumn vouă dantura.

Denis, Denis pui de lele
Vagabont şi împuţit
Dai cu sticla-n cap la oameni
Fără să gîndeşti un pic.

Erai un căcat mucios
Te plimbai liber pe stradă
Însă acum ai puso tată
Iei bătaie viaţa toată.

De nu-mi dai despăgubiri
Şi un telefon mobil
A’m să-ţi dau la pumni în gură
Pîn te las fără dantură.

Miercuri 20.X.2004
Y., fratele meu a găsit de muncă, nu se ştie dacă e de durată dar este bine şi o zi două findcă nu mai avem bani deloc şi avem deja 300 E datorii. Se apropie Noiembrie cînd va trebui să plătim chiria 200 E care trebuie dată neapărat, iar cu mîncarea încropim mereu cîte ceva.
Se zvoneşte că în noiembrie încep(e) construcţiile ceea ce ne-ar ajuta să rezistăm pînă la vară.

Joi 21.X.04
M-am trezit la ora 9, m-am spălat am fost la pîine, curăţenie, somn, televizor. Y sa dus la muncă, ziua este frumoasă cu soare şi temperaturi plăcute 30˚ C. Nu pot să dorm noaptea, mă zvîrcolesc şi visez urît, simt că mă înec că n-am aer. Aş pleca acasă într-o clipă însă nu aş rezolva nimic findcă n-am bani deloc. Vă iubesc şi la primăvară v-om da un chef mare, dacă mai ieşim din iarnă.

Sîmbătă 23.X.04
Y a venit la ora 14 de la servici şi am fost la Mercadona (supermarket) la cumpărături. După care am jucat remy. Seara am fost în sat la spectacolul fiestă unde am stat pînă la ora 23. Spectacolul a fost foarte frumos şi regret că nu am cameră video să-l filmez.

Duminică 24.X.04
Curăţenia de dimineaţă, mic dejun, remii, televizor, somn.

Cuvîntarea de pe munte (fericirile)
Ferice ce cei săraci în duh, căci a lor este împărăţia cerurilor.
Ferice de cei ce plîng căci ei vor fi mîngîiaţi.
Ferice de cei blînzi căci ei v-or moştenii pămîntul.
Ferice de cei flămînzi şi însetaţi după neprihănire căci ei vor fi săturaţi.
Ferice de cei milostivi căci ei vor avea parte de milă.
Ferice de cei cu inima curată căci ei vor vedea pe Dumnezeu.
Ferice de cei împăciuitori căci ei vor fi chemaţi fi ai lui Dumnezeu.
Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este împărăţia cerurilor.
Ferice va fi de voi, cînd din pricina mea oamenii vă v-or ocărî vă vor prigonii şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră.
Bucuraţivă şi veseliţivă pentrucă răsplata voastră este mare în ceruri.

Duminică 31.X.04
Miercuri 27.X.04 a fost cutremur în România de 6˚ dar nu a ţinut mult şi nu a făcut pagube. Sîmbătă 30.X.04 am fost cu toţii la ziua de naştere a unui prieten, ne-am distrat am dansat şi am stat pînă la 1 noaptea. Astăzi sa dat ora înapoi mărinduse noaptea. Bani nu avem niciunul şi nici nu v-om avea pînăn sărbători. Ziua astăzi este frumoasă fiind senin şi mult soare.

Sîmbătă 6.XI.04
Au început ploile şi vremea sa răcit simţitor.

Compunere
Căldura şi băutura mă fac să dorm eu întruna
Banii eu i-am terminat, sănătatea mi-a mîncat
De azi eu mă pocăiesc şi de rele mă feresc
Zilele cu spor muncesc, nopţile mă odihnesc
Pe prieteni îi ascult pe duşmani eu îi salut
Răutatea să dispară, diavolul în veci să piară.

Luni 6.XII.04
Plouă neîncetat de cîteva zile şi sa răcit vremea la 13-15˚. Ieri Y a fost la pescuit unde a prins trei peşti dintre care unul roşu. Eu m-ai am cîteva zile de sală după care î-mi expiră abonamentul. Azi e fiestă (sărbătoare) în Spania, este închis peste tot şi nu se lucrează. Luna aceasta este moartă cu vacanţe să sărbători, pînă în Ianuarie stau acasă. La primăvară în Mai s-au cel tîrziu august vre-au să plec acasă, dagăsesc de lucru mai stau un an în Spania.
Joi pe 9.XII.04 fac 6 luni de Spania şi nu am lucrat decît 9 zile şi am cîştigat 450 euro adică 18 milioane lei. Cu sănătatea stau bine şi nu m-au durut măselele pînă acum. Mănînc ca acasă însă mîncarea diferită şi lipsa de efort m-au îngrăşat la 110 kr.
1) 3 zile Maikăl – la montarea unui cort / două zile reviste publicitare
2) O zi am făcut pastă pentru 5 pereţi de tencuit.
3) Două zile cu Costică am mutat mobilă cu platforma.
4) Două zile cu Limbă la neamţ în Altea
5) O zi cu Viorel la un neamâ am vopsit casa şi gardul.

Marţi 14 XII-04
M-am trezit, spălat, după care plec la pîine şi la Domtii la cumpărături. Sînt plin de energie şi de putere precum un taur nemuncit s-au un cal ţinut la grajd, sînt prea mare şi puternic pentru a sta degeaba atîta timp.
La sala de sport nu mă duc deoarece vin sărbătorile şi nu avem bani. Mă duc zilnic la pescuit, nu prind mult dar mai trece timpul şi-mi place pescuitul. Vremea este bunicică, înorat dar nu plouă şi 15-17˚.
POEZIE:
Sărutmîna Mama mea.
Sărutmîna Tatăl meu.
Vă iubesc pe amîndoi
Şi-mi e tare dor de voi.

Să vă dea Domnul putere
Fără griji, fără durere.
Multă, multă sănătate
Fericire, spor în toate.

Sărbători fericite şi La mulţi ani
Vă doresc ai voştrii fii X şi Y

22-XII-04
Ora 15, 10˚. Plouă şi suflă vîntul în toată Spania. Sîntem toţi acasă, am mîncat şi ne uităm la televizor.

Vineri 24-XII-04
Mă simt obosit şi aş dormii tot timpul, din cauză că nu mai merg la sală şi muncă însă î-mi ocup timpul cu pescuitul, cumpărături, televizor, curăţenie. Astăzi am fost la pescuit şi am prins bine 3 kg, ia Y la prăjit seara şi am mîncat amîndoi. Mîine e crăciunul şi nu se lecrează fiind închis peste tot. Noi avem cîteva dulciuri, 10 beri, ţuică, coniac, sarmale.
Temperatura este bună (seara fiind răcoare) ninge şi plouă cam peste tot însă la noi nu. La televizor nu avem ce vedea şi ne culcăm devreme, dar ne sculăm la prima oră a dimineţii. Aştept cu nerăbdare să treacă sărbătorile poate găsesc şi eu de lucru, dacă nu în februarie plec acasă.

Duminică 26-XII-04
Cutremur în India (afectate Indonezia, Sri Lanka, Malaezia). Sa format Tsunamii înalt de 30 metrii. Viteza 700 km oră. 50 mii morţi + 5 mii răniţi. 8˚ pe scara Rihter.
Frig polar în jumătate din Spania de la Madrid spre ocean toată zona.
La noi temperaturi normale şi crăciun acasă liniştiţi.
Sa votat în Ucraina azi 26-XII-04. Ales Victor Uişencov. Despre România nimic la ştiri decît o zingură dată ţiganca care a vîndut copilul cu 500 euro şi alegerile 2004.

Luni 27-XII-04
Am terminat definitiv cu toate javrele. Am ajuns la neplăcuta concluzie că toţi sînt escroci şi mincinoşi folosinduse de bunătatea omului după care îi dă cu piciorul. Nu m-ai vorbesc cu nimeni, nu-mi trebuie nimic de la ei, să senbogăţească ei şi să rămînă javre, să sărăcesc eu şi să rămîn om.
Asta e viaţa, trebuie să trăim împreună cu toţi: Proşti-Deştepţi; Slabi-Tari; Buni-Răi: iar în final toţi sîntem egali şi săraci cu duhul şi material, ajungînd la judecată să ne tragem păcatele în veci.

Marţi şi Miercuri 28, 29-XII-04 nu am plecat nicăieri findcă bate vîntul şi e răcoare. Am făcut curat, televizor şi integrame. Ziua trece repedee însă noaptea foarte greu.

TESTAMENT
Scriu acest testament azi 28-XII-04 în Spania deoarece simt că nu mai trăiesc mult. Inima mă înţeapă, nu pot dormii şi obosesc foarte repede. De mie am tras tare cu corpul meu suprasoliicitîndul, iar acum cînd stau degeaba de 6 luni m-am îngrăşat şi-mi stric inima.
La sală ba am fost ba n-am fost, şi am înghiţit mult fum şi băutură. De astăzi m-am lăsat de alcol şi mă feresc de fumători şi oameni fără căpătîi stînd în camera mea. Ca orice om î-mi este frică de moarte însă mă rog Domnului să mă ia fără durere şi în somn pentru a murii liniştit.
Să ştiţi că inima mea nu a fost de piatră şi i-am iubit pe toţi însă diavolul şi neajunsurile au pus stăpînire pe mine şi m-au schimbat de la credinţa pe care o aveam cînd eram mai mic.
Iubiţivă mult, iubiţi tot ce vănconjoară şi pe toţi oamenii, nu judecaţi să nu fiţi judecaţi, fiţi buni şi liniştiţi, harnici şi darnici, findcă viaţa e trecătoare şi scurtă iar alta nu vom mai avea în veci. Cum trăim aici aşa v-om trăii în veci de veci pe lumea cealaltă. Ce vouă nu vreţi să vi se facă, nu faceţi la alţii, daţi şi veţi primii, iubiţi şi ve-ţi fi iubiţi, plîngeţi şi vă veţi bucura, ajutaţi pe toată lumea şi tot ce este viu că toate sînt de la Domnul şi la el vor ajunge.
Citiţi Biblia şi cărţi de rugăciune zilnic, mergeţi la biserică şi la părinţi duhovnici, îngrijiţivă corpul şi sănătatea, lăsaţi-vă de obiceiuri rele şi feriţivă de tot cei răi şi drăcesc. Vă rog să păstraţi acest caiet şi fotografiile mele şi să nu mă uitaţi niciodată, findcă nici eu no să vă uit pe voi, părinţi, fraţi, prieteni.
La revedere bunii mei.
Un om simplu şi sărac al vostru frate X

Astăzi 31-XII-04 Vineri
Am fost la pescuit în port de dimineaţă am prins două kg şi am stat pînă la ora 14. Am venit, am curăţat peştele, am mîncat sarmale, ne-am uitat puţin la televizor şi la somn.
Ăştia nu sărbătoresc revelionul şi nu este nimic frumos la televizor. Ziua este cald dar noaptea răcoare 5˚. De astăzi sa mutat un om la noi şi mai scădem din chirie.

Astăzi 8-I-05 Sîmbăta.
Am plecat dimineaţă la pescuit în spatele pen(s)ionului unde am descoperit un loc cu peşte măricel şi am prins două kg. Temperatura noaptea scade la 5˚ iar ziua pînă la 15˚. Timpul trece repede şi disper după un loc de muncă.

13-I-05 Joi
Frig noaptea. Am fost la pescuit de la ora 9 pînă la ora 14 şi am prins binişor. Nu am mîncat nimic pînă la 13.30 şi m-am udat la picioare. Bani mai avem 60 euro pentru mîncare. Y a plătit chiria şi datoriile 650 euro şi a luat doar 700 euro.

Sîmbăta 15-I-05
Trebuia să punem un pachet dar nu a fost nimeni acasă. Eu cu Costică am fost la un neamţ 5 ore, am băgat piatră şi pămînt lîngă peretele exterior al pişcinei şi am luat 40 euro. Am făcut bătăi şi mă doare mijlocul rău deoarece spaniolii nu au unelte ca noi şi am lucrat cu două săpăligi cu coadă scurtă nestînd o clipă. Y a răcit findcă vremea este răcoroasă, face duş şi stă în curent. Cu banii o ducem foarte rău şi nu cred că-mi serbez ziua de naştere. Aştept cu nerăbdare varra să pot pleca acasă. La televizor nimic, cărţi nimic, plictiseală maximă.

Luni 17-I-05
Y de mîine este acasă findcă nu mai vrea patronul să ţină oameni mulţi. Se intră foarte greu la servici deoarece sînt mulţi romîni care se cunosc între ei, se fac acte pentru lucru şi se primesc puţini la negru. Aici fiecare este pentru el şi nu există prieteni, nici chiar cei cu care ai copilărit şi î-ţi sînt vecini nu te ajută, furînduţi munca şi vorbindute pe la spate. Eu sînt liniştit, calm, pescuiesc, dorm, stau în camera mea şi nu vorbesc decît puţin şi cu cine trebuie.

Sîmbăta 22-01-2005
Y, a luat de la Camilo, patronul unde a lucrat ultimii bani 500 euro. Am fost la cumpăărături şi am pus două pachete pentru acasă. AAm cumpărat o geantă mare cu 27 euro pentru mine cînd v-oi pleca acasă în Martie. Aici se dă lege pentru aacte şi sînt foarte mulţi romîni care nu lucrează, ceeace îi obligă pe mulţi să plece acasă.
La sală nu mă mai duc de mult, vremea sa încălzit, stau, dorm, pescuiesc, şi încep să mă îngraş şi să fac burtă ceeace eu detest foarte mult. Î-mi este dor de toţi şi abia aştept să plec de aici, să vin la curte şi plantele noastre sănătoase.

Miercuri 26-01-2005
Ninsoare şi frig în toată Spania, la noi sînt 3˚ la 8 dimineaţa şi bate vîntul. Mă culc foarte tîrziu şi scol devreme deoarece fumează toţi cu uşile închise ţigară după ţigară şi tot fumul intră în camera mea. Cred că m-am îmbolnăvit de plămîni cu atîta fum nemairespirînd aer curat de 8 luni. Încet, încet le dau dreptate nebunilor de la Big Brother findcă şi la noi este la fel. Întotdeauna unde sînt mulţi este şi rîcă şi neînţelegere deoarece nu toţi sînt educaţi şi dezvoltaţi mintal pentru a sta într-un grup. Eu le-am zis deatîtea ori dar nu am ce scoate de la ei, de aceea m-am liniştit şi-mi văd de treaba mea ca să nu fac alte nenorociri cu ei. Manele toată ziua la televizor, fîţîială pe uşi, tot felul de indivizi sînt aduşi şi stau toată ziua la palavre, etc. Nu am cărţi, Biblie, servici, bani, stau toată ziua în casă între nişte pereţi foarte subţiri plictisindumă total. Bani pentru sala de sport nu avem şi lipsa de efort î-şi spune cuvîntul. Fac 8 luni de stat degeaba şi se apropie şi ziua mea de naştere în februarie. Spania nu mai îngăduie atîţia extraheri de toate naţiile (în special negrii) de aceea a dat legea cu actele pentru a te prinde prinde pe stradă fără servici şi trimite acasă. România este de zeci de ori mai frumoasă ca Spania şi tot de atîtea ori mai săracă.
Nu-mi pare rău că am pierdut atîta timp degeaba deoarece am mai adunat cunoştinţe despre oamenii de aici, romînii şi aşazişii prieteni (vecini) cu care am locuit, fiind mult mai calm şi înţelegător deoarece omul este insignifiant şi trecător pe acest pămînt.
Dacă v-oi găsii un servici în ţară bine dacă nu mă retrag la sat în grădinărit şi creşterea animalelor, s-au în ultimă instanţă mă duc la o mănăstire şi v-oi sta liniştit şi în rugăciune tot restul zilelor mele. Toată viaţa mea se derulează în cap precum un film, şi nu pot uita prietenii, vecinii, familia, casa, şi toate locurile unde am copilărit şi umblat.
Vă iubesc şi mă gîndesc tot timpul la voi.

Joi 27-I-05
Sa întîmplat un fenomen rar şi anume aseară la ora 20˚˚ a început să ningă în Calpe pînă la două dimineaţa ceea ce nu sa mai întîmplat de 20 s-au 30 ani. A nins şi în insula Palma de Maiorca ce se află în Mediterană. La ştiri arată toată ziua despre iarna şi vîntul ce a dat peste ei, nefiind învăţaţi sînt toţi răciţi şi fac sute de accidente. La ora 8.30 dimineaţa sînt 0˚ C şi puţini oameni.

Duminică 30-I-05
Bombă în Hotel Port Denia. Atentat comis de Eta.

Marţi 1-II-05
Am fost la pescuit în mare dar n-am prins deoarece sa răcit apa. Vremea este răcoroasă iar timpul trece foarte repede. Am cumpărat seminţe de plante pentru a le încerca acasă.

Miercuri 2-II-05
Tensiune şi nervi în casă. Vasile, omul care a stat o lună la noi ne-a anunţat că pleacă. Cristi fumează ca un hoit, bea cafele şi sucuri, lăsînd bidoane, căni şi fum în toată casa. Fumează cu uşile închise şi tot fumul îl înghit eu. Abia aştept să ajung acasă să respir aer curat, să mă duc la biserică şi să muncesc în curtea mea. V-oi evita toată viaţa hoiturile şi beţivii.

Sîmbăta 5-II-2005
Am fost cu Marius la el la muncă şi am încărcat în 3 inşi un camion de spărtură (ţigle şi perete) pînă la ora 13 luînd 15 euro. Vremea înorată şi ploaie toată săptămîna viitoare. Serviciu în Calpe şi în toată Spania scîrţîie şi în foarte scurt timp v-om pleca cu toţii acasă.

Joi 10-II-05
Spania are 44 milioane locuitori cu 3,5 milioane extraheri dintre care 1,5 milioane sînt fără acte. 80 mii de femei pînă în 25 ani avortează multe fiind la al doilea s-au al treilea avort.
Maşină cu bombă (30 kg) în Madrid lîngă un hotel fără multe victime. Atentat de Eta.
Ploaie, vînt, frig, grindină în toată Spania cu pierderi în agricultură de zeci de milioane de euro.

Vineri 25-II-05
Astăzi am luat banii pe toată săptămîna 260 euro (cît în ţară pe trei luni) însă de luni nu mai lucrez că sa terminat munca brută pentru doi pioni şi a rămas doar Marius. Mai stau o săptămînă să văd dacă mai e nevoie după care plec acasă. Aici este frig, vînt puternic, toţi am răcit şi tuşesc demi scot plămînii. Marius mai rămîne două luni cît are la patronul ăsta.

Vineri 4-03-05
Chiar de ziua lui Y fratele meu m-am decis să plec acasă, o hotărîre pe care o so regret foarte mult timp. Am plecat din san Antonio la ora 23 şi după un drum lung, obositor, înghesuit, nedormit şi nemîncat, am ajuns la ora 12 duminică în vama Nădlac i-ar apoi din Arad pînă în ploieşti cu intersitii 8 ore şi jumătate. Din Ploieşti mi-am dat seama că viaţa este jalnică însă Mizilul oraşul meu natal cu străzile noroioase, clădirile goale şi fantomatice, oamenii posomorîţi şi săraci, toate m-au întristat.
Am plecat din Spania de dorul părinţilor, fraţilor, prietenilor şi findcă m-am plictisit şi îngrăşat nelucrînd luni de zile, dar în loc să fiu primit cu dragoste şi bucurie tata ma primit cu drăcuieli, ameninţări şi trînteli.
Vre-au să fac ceva în casa asta deoarece sa dărăpănat şi toată curtea este plină de lucruri nefolositoare însă nu sînt lăsat deloc. Mu m-ai rezist, merg la biserică şi mănăstiri findcă mă întîlnesc cu oameni liniştiţi, preoţii vorbesc frumos şi te învaţă lucruri bune şi de suflet i-ar la sfînta spovedanie pot să spun toate necazurile şi faptele din viaţa mea.
Am puţini prieteni deoarece nu-mi place anturajul şi dezmăţul tinerilor, muncesc acasă în grădinărit, sînt în căutarea unui loc de muncă, citesc, scriu, şi mă rog Domnului pentru ajutor şi viaţă liniştită în această lume agitată, săracă şi rea.
Am 32 ani nu m-am îmbogăţit material şi nici nu mă v-oi îmbogăţii vreodată însă demnitatea, sufletul, cuvîntul OM şi dragostea în Dumnezeu nu vre-au să le pierd deoarece sînt singurele fapte cu care omul va pleca de pe acest pămînt. Dacă nu-mi găsesc un servici să pot pleca de acasă ca să am banul meu plec în străinătate s-au în ultima instanţă mă duc la o mănăstire în post şi rugăciune tot restul zilelor mele.
De mici am fost chinuiţi, îmjuraţi şi bătuţi fiind acum înrăiţi, retraşi, fără liceu şi viitor într-o lume fără viitor. Sînt o fire liniştită, nu fumez, nu mă îmbăt şi fac scandal însă trebuie să fiu foarte calm cu tata să nu răspund la îmjurăturile şi ieşirile lui violente. Viaţa este foarte grea pentru mulţi oaameni, sărăcia, foametea şi minciuna făcîndul pe om să-şi piardă speranţa şi să dezarmeze total în faţa acestor neajunsuri însă prin post, puterea rugăciunii, şi cu ajutorul bunului şi darnicului Dumnezeu omul nu v-aa pierii în vecii vecilor.
Ce ţie nu-ţi place nu face la altul, dăruiţi tot ce aveţi şi iubiţivă mult, findcă toţi oamenii sînt egali şi toţi v-or ajunge în faţa Domnului pentru a-şi ispăşii păcatele şi faptele ce le-au făcut pe acest pămînt.
Sînt un om simplu însă î-mi place mult să scriu să citesc, să iubesc viaţa, oamenii şi toate lucrurile lăsate de Dumnezeu pe acest pămînt.
Cu dragoste şi sinceritate al vostru frate şi prieten X”

Prin vulcan, inainte! 30 de ore de la Budapesta la Londra

Trebuia sa fie o calatorie de 24 de ore. Plecare de la Londra (Luton) miercuri seara la 19.55 catre Budapesta. Cateva intalniri joi si intoarcerea la 17.45 de la Budapesta si inapoi la Luton la 19.30 joi seara. Masina lasata la parcarea aeroportului si intr-o ora sa ajung acasa.

Nu a fost sa fie asa. Vulcanul islandez mi-a incurcat planurile.

Am fost alertat de joi dimineata ca o sa fie probleme la aeroporturile din nordul Marii Britanii. Am suspectat ceva mai grav, asa ca mi-am schimbat planurile: intoarcerea la 17.45 catre Bruxelles, apoi Eurostarul pana la Londra.

In taxiul catre aeroportul de la Budapesta am aflat ca aeroportul de la Bruxelles este inchis.

Asa ca am schimbat planul: avion pana la Munchen, tren de noapte pana la Paris si de acolo sa ma descurc. La Eurostar nu mai erau bilete.

Am aterizat la Munchen la timp: 20.30, taxi pana la gara (53 de euro). La gara 3 ghisee deschise, 3 cozi in pur stil romanesc, adica 15 persoane pentru fiecare ghiseu, normal, la ghiseul meu era miscarea cea mai lenta. Dupa vreo 40 de minute de stat la coada, la 22.00 se inchid ghiseele in fata celor vreo 50 de persoane care stateau la coada. Fara explicatii, fara sa ne fi avertizat cineva, fara sa ne fi oferit cineva de la DB (CFR-ul german) vreo explicatie. Sa nu mai aud de organizare nemteasca. Sau de serviciu clienti. La capitolul asta au fost zero.

Asa ca mi-am luat inima in dinti si am incercat la casele automate unde nu mergea optiunea in alte limbi decat germana. Noroc cu un student care avea aceeasi destinatie si care a fost amabil si m-a ajutat.

Asadar vagon cuseta clasa a 2-a de la 22.43 (Munchen) pana la 9.43 vineri dimineata (Paris Est), in total 152 de euro. Trenul plin, in special cu englezi, dar si cu francezi care nu mai se puteau intoarce cu avionul la Paris. Pe jos (10 minute) de la Paris Est la Paris Nord. La Eurostar nu mai erau bilete pentru 3 zile, nici la clasa a 2-a (208 euro pana la Londra) si nici la clasa 1 (296 euro pana la Londra). Asa ca am luat catre Calais cu schimbare la Lille 2 trenuri locale (50 de euro distractia). Am ajuns la Calais la 14.10.

Autobuzul de la gara din Calais pana la port (pentru feribot): 2 euro. Evident, autobuzul plin ochi si nu a plecat pana nu a colectat cei 2 euro de la fiecare, operatiune ce a durat vreo 15 minute.

Am ajuns la port, 1 ora de stat la coada, dar, in cele din urma la 16.20 eram pe feribot, o ora de fus orar iar la 17.00 am ajuns la Dover. Biletul pentru feribot: 65 de euro, desi in mod normal – cu rezervare pe internet (care nu era disponibila pentru vineri) – ar fi costat 100 de euro dus-intors pentru doua persoane + masina.

Autobuz de la port pana la gara Dover: 2 lire sterline. Evident, autobuzul plin ochi si nu a plecat pana nu a colectat cele 2 lire de la fiecare, operatiune ce a durat vreo 15 minute.

De la Dover la Luton nu e tren direct, a trebuit sa schimb de 2 ori. Dar dupa doar 2 ore si 15 minute de mers cu trenul (38 de lire sterline), la 20.10 am ajuns la Luton. Platit parcarea pentru inca o zi (32 de lire), luat masina si, la 21.30 am ajuns, in cele din urma, acasa….

Buna guvernare – exemple si contraexemple

Doua ONG-uri sustinute de doi avocati care au lucrat pro-bono au reusit sa blocheze in instanta un proiect de constructie ilegal in sectorul 2 al capitalei.

In acelasi timp, tot azi am aflat in mod oficial ca “programul de burse la universitati din strainatate, pentru care Guvernul a cheltuit din 2005 peste sase milioane de euro, a fost accesat de aproape 150 tineri, dar niciun absolvent nu a fost angajat de stat pana in prezent, desi studentii sunt obligati prin contract sa lucreze in institutii publice”. Niciunul dintre acesti 150 de tineri pregatiti nu au gasit loc de diferiti nepoti, rude sau alte cunostinte din sistemul rentier de stat. Iata inca o dovada ca statul reuseste un procent de reforma in sistem de ZERO%, record absolut in Uniunea Europeana.

Avem avocati care apara legea lucrand pro-bono. Avem sute de tineri care sunt disponibili sa se intoarca si sa lucreze in sistemul public care a platit pentru acest lucru insa acum ii respinge.

De partea cealalta avem institutii care incalca legea, avem un sistem rentier inchis in care legea este nepotismul.

Victoria de azi a ONG-urilor si a celor doi avocati este un pas inainte. Reformarea este posibila. Chiar daca ea va dura ceva timp, victoria de azi trebuie sarbatorita.

UPDATE. Pe aceeasi tema in Capital

Ce gasim pe site-ul Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale

In incercarea de a ma documenta pe marginea dezbaterii pe tema pensiilor, am vizitat – asa cum am considerat normal – si site-ul Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) care ne indeamna:

Construieste-ti viitorul din timp!

In schimb, site-ul este actualizat din ani in pasti. Documentul central al institutiei are date vechi de prin 2002 – 2003. Nu s-a mai actualizat de atunci… caci trebuie sa ne construim viitorul cu CNPAS….

inutil, inutil, inutil….

Obligatiile Romaniei la 31 decembrie 2009 catre pensionari si viitori pensionari se ridica la 300 de miliarde de euro (Partea 1)

Datoria statului roman la sfarsitul lui 2009 catre cei aflati deja la pensie si catre cei care au contribuit deja la sistemul de pensii se ridica la suma de 300 de miliarde de euro, adica de 15 ori mai mult decat recentul imprumut obtinut de la FMI pentru a ajuta societatea romaneasca sa treaca cu cat mai putine cicatrici prin criza financiara.

Sistemul actual de tip “pay as you go” prin care actualii salariati platesc pensiile celor aflati deja la pensie este nesustenabil.

Ceea ce doresc prin aceasta serie de articole este sa gasesc solutii la aceasa problema.

La ora actuala, o persoana care a ajuns la o anumita varsta si in urma unui anumit numar de ani de munca se asteapta la o pensie lunara pe perioada pensiei. Este si normal dealtfel. Contributiile au fost luate de stat pana la momentul pensionarii, statul are deci o obligatie, chiar daca nu contractuala, dar legala. Ca atare, trebuie sa-si recunoasca aceasta obligatie.

Din pacate, statul nu a calculat-o. Din estimarile mele, aceasta obligatie la data de 31.12.2009 este de 300 de miliarde de euro.

Incep prin a calcula (estima) datoria statului la ora actuala (in prima parte a dezbaterii – articolul de fata), apoi voi incerca sa identific care sunt problemele si traiectoria obligatiei statului (partea a 2-a), iar apoi voi incerca sa gasesc solutii (partea a 3-a). Iar aici astept si idei de la cititorii blogului.

Multumiri pentru idei, informatii si sprijin: Cristian Orgonas si Suzana Dobre.

Conform lui Cristian Orgonas:

Bugetul Asigurarilor Sociale pe anul in curs are o valoare de 41,315.9 milioane lei, dar din contributii nu se incaseaza decat 34,259.8 milioane lei, astfel ca diferenta de 7,056.1 milioane vine de la bugetul de stat sub forma de subventii.

In perioada 2010-2013 pensiile ne vor costa 175 miliarde lei, iar deficitul cumulat al bugetului de pensii va fi de 24 miliarde lei.

Acest deficit va creste si va trebui sa fie acoperit. Daca nu imediat, de generatiile urmatoare.

Cum am estimat datoria statului la sfarsitul lui 2009:

Ipoteze de lucru:

1. Am inceput cu durata de viata la nastere in Romania, separat in functie de sex. Am estimat, ajustand cu durata de viata la nastere, cat este durata de viata la un moment dat generand modele de tabele de mortalitati.

2. Am luat in considerare numarul de pensionari in functie de varsta.

3. Dreptul la pensie pentru ne-pensionari – adica pentru cei care contribuie azi – am estimat ca ei vor iesi la pensie si ca vor avea un numar de ani de viata dupa ce vor iesi la pensie. Am considerat ca vor iesi la pensie in functie de legea actuala si ca durata de viata nu se va schimba semnificativ. Evident, demografic vorbind, durata de viata se va schimba, dar asta este ipoteza de lucru. Apoi am considerat ca vor avea un drept la pensie chiar daca au lucrat 3 ani pentru ca vor acumula in cele din urma pensia si au dreptul la pensie deja pentru ca deja au contribuit.

4. Am considerat ca rata de actualizare este aproximativ egala cu rata inflatiei pentru a simplifica lucrurile si a nu avea un impact actuarial semnificativ.

5. Am considerat ca populatia ocupata va iesi toata la pensie si va avea o pensie medie egala cu pensia medie de acum, ajustat cu inflatia.

6. Am considerat ca legea nu se va schimba. Orice schimbare de lege inseamna o alterare a drepturilor deja dobandite sau pentru care au fost platite contributiile. De exemplu: daca legea se va schimba iar angajatii actuali vor primi pensie doar dupa ce vor implini 75 de ani – un astfel de lucru nu a fost considerat in calcul pentru ca este incorect pentru viitorii pensionari daca este sa-i comparam cu actualii pensionari.

Sursa datelor:

1. Detaliile celor deja la pensie, sursa oficiala: aici

2. Populatia, sursa oficiala: aici

3. Forta de munca, sursa oficiala:aici

Rezultate:

Pentru populatia pensionara datoria totala a statului la data de 31.12.2009 este de 683 de miliarde de lei in conditiile legilor de la sfarsitul anului trecut.

Pentru cei care nu sunt deja la pensie, dar au inceput sa contribuie, in conditiile legilor de la sfarsitul anului trecut, datoria statului este de 603 miliarde de lei.

In total 1.286 de miliarde de lei, adica aproximativ 300 de miliarde de euro.. Aceasta datorie este de 15 ori mai mare decat recentul imprumut de la FMI si va trebui achitata. Problema este ca deja sistemul inregistreaza deficite iar aceste deficite au tendinta de crestere, nu de scadere, din mai multe motive (lege prea generoasa, iesiri anticipate la pensie, pensii prea generoase, problema demografica – o rata a fertilitatii printre cele mai mici din lume, de doar 1,3).

Disclaimer:

Aceasta obligatie a fost calculata doar din date oficiale publicate (precum cele de mai sus), folosind Excel si in timpul meu liber. Este posibil ca cei de la Institutul National de Statistica sau de la Ministerul Muncii sau din diferite fonduri de pensii private sa aiba modele si date mai precise. In orice caz, doritorii pot contacta hotnews.ro pentru a obtine detaliile calculului.

Dezbatere France 24: isi mentine UE promisiunile fata de Europa de Est?

Am urmarit saptamana trecuta o dezbatere France 24 (partea 1 si partea 2) unde Dominique Strauss-Kahn – seful FMI, Vera Vike-Freiberga – fosta presedinte a Letoniei si Adam Michnik – editorul cunocutei Gazeta Wyborcza din Polonia au discutat despre Uniunea Europeana si noile state membre din Est.

Recomand cu cea mai mare caldura sa urmariti dezbaterea.

Ce mi-a placut:

Dna. Vike-Freiberga care a spus trei lucruri extrem de corecte:
1. Tarile Baltice si-au ajustat costurile prin reduceri drastice a bugetelor publice iar asta ar putea fi un exemplu pentru alte tari din UE
2. Problemele Greciei trebuie vazute in mod individual. Daca Grecia nu poate rezista in zona euro, asta nu inseamna ca celelalte tari din Est nu pot intra in zona euro daca indeplinesc conditiile.
3. Trebuie sa inceteze criticile la adresa Germaniei pe motiv ca nu vrea sa ajute Grecia si ca nu vrea sa-si ajusteze excedentul comercial. Daca nemtii vor sa lucreze, sa fie productivi si sa stranga cureaua, asta este decizia lor, de ce sa fie criticati pentru un astfel de comportament? Este cumva mai bine sa iesi la pensie cu 10 ani mai devreme, sa stai cu burta la soare pe bani imprumutati si pe urma sa ceri ajutor?

Dl. Strauss-Kahn – care a atentionat ca Uniunea Europeana, pentru a-si rezolva probleme precum cea a Greciei dar si pentru a ramane relevanta pe plan international are nevoie de mai multa integrare economica.

Se vor retrage bancile grecesti din Romania?

Ratingul bancilor grecesti a fost redus ieri, motivul principal fiind posibilele pierderi de valoare ale activelor din Grecia, dar si lipsa perpsectivelor de crestere din Grecia.

Ca atare, atragerea de fonduri pentru bancile grecesti devine mai scumpa, profitabilitatea mai mica iar valoarea de piata a bancilor mai mica.

Bancile grecesti au avut in ultimii ani o politica agresiva de extindere in special in zona Balcanilor, inclusiv in Romania: fiind parte din zona euro au beneficiat de costuri mici – similare cu ale bancilor cu capital francez sau austriac – si au reusit sa-si extinda rapid activele in tarile vecine.

In 2009, bancile grecesti si-au mentinut in general cota de piata din Romania (vezi analiza in ZF). Este putin probabil ca in 2010 sa reuseasca o performanta similara. Mai degraba cota de piata va scadea sau profitabilitatea se va reduce simtitor.

Pentru ca o afacere cu profituri mai mari este mai valoroasa decat una cu profituri mai mici, o strategie pentru bancile grecesti ar fi sa-si vanda acum activele din alte tari (inclusiv din Romania) si sa returneze actionarilor sumele astfel obtinute (aici includ si statul grec care sprijina bancile cu 10 miliarde de euro).

Caci nu sunt decat aceste trei posibile variante: reducere a cotei de piata (deci o scadere a valorii bancii), reducere a profitabilitatii (deci o scadere a valorii bancii si in acest caz) sau vanzare (mentinere de valoare). Eu as alege varianta trei.

UPDATE: Grecii incep sa-si mute economiile catre institutiile bancare straine, percepute ca fiind mult mai sigure.


Taguri