You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for November, 2009


Radacina rotunda

Secventele din ultimele saptamani, si cu atat mai mult cele din ultimele zile par a fi desprinse din “The Power of Nightmares – The rise of the politics of fear” al lui Adam Curtis.

Se dezinformeaza si se manipuleaza asiduu de ambele parti, se creeaza mituri teroriste de genul “Matrozul Securist”/”Tiranul Basescu” sau “KGBistul Geoana”/”Omul lui Ilici”, coalitii monstruoase, flote disparute, electoratului ii sunt speculate fricile, ii sunt bruiati neuronii cu realitati paralele pe diverse antene sau cu mesaje stereotipe ale postacilor indopati cu red bull si amfetamine, sunt alese trasaturi selective ale unuia sau altuia dintre candidati si ingrosate obsesiv/repetitiv cu scopul de a estompa alte calitati sau defecte, si cate si mai cate…

Nu zic ca n-o fi si foc de unde iese fum, dar, cand ma uit pe Hotnews la articole, nu-mi vine sa cred cat de puternica e masinaria pusa in miscare si cat de mare trebuie sa fie disperarea. Aici sunt 549 de comentarii la ora la care scriu, aici sunt 334, iar forumurile rasuna mai abitir decat cascada Niagara. Sa fie romanii brusc cuprinsi de spiritul civic, sau sa fie altceva la mijloc?

Nu cumva se-ncearca cacofonizarea intregului mediu informational cu scopul de a inneca orice riposta a taberei adverse, de a confuziona, demoraliza si obosi alegatorul, poate, poate nu s-o mai prezenta si la turul doi?

Caci nimic nu este mai putin dorit de catre partide decat un alegator care sa judece cu propria-i minte, care sa refuze – atat cat se poate – manipularile uneia sau alteia dintre tabere. Liberul arbitru trebuie anulat, optiunile limitate, peisajul descris in alb si negru, unde negru este tabara adversa.

De ce, ma-ntreb eu, cand lucrurile pot fi privite si din alta perspectiva?

Sunt oare cei doi candidati radical diferiti? Sunt oamenii din spatele lor oare radical diferiti?

Sau oare, daca-i punem sub acest radical, ne iese o radacina rotunda? Cu dus si intors…

Aveti nevoie de argumentele unora sau altora, sau puteti judeca de unii singuri? Simtiti nevoia sa va rescrie cineva istoria ultimilor ani sau va puteti aduce aminte de unii singuri ce-a facut fiecare dintre tabere, cum v-ati simtit in 2000-2004 si 2004-2009 (sau, de ce nu, din 90 incoace) si ce motive va-ndeamna sa votati?

Inchideti televizorul, opriti calculatorul/telefonul/sotia/sotul/prietenii si acordati-va un timp de gandire de unul singur.

Aduceti-va aminte, ascultati-va instinctul si-apoi votati-l pe cel ce va place mai mult, pentru ceea ce simtiti ca este/face, nu pentru imaginile create de prozeliti sau detractori.

Nimeni nu va poate lua libertatea de a decide, daca nu o oferiti de buna voie. E dreptul pe care vi l-ati castigat acum 20 de ani, e responsabilitatea fiecaruia pentru ziua de maine.

Greu de ales

Motto: “Daca ar fi un ajutor de 1 decembrie. Sau sa ne trimiteti o halca de carne. O jumate de porc. Sau carne tocata. Ar fi super-bine ca noi facem sarmale. Conteaza daca le dai, ca asta e, suntem o tara de pomanagiiprimar PSD.

Basescu si Geoana?

Avem de ales la turul 2 intre capii a doua sisteme cu tenta mafiota. De o parte, masinaria impecabila a PSD-ului (desi fara cateva din mintile cenusii). De cealalta parta, o haita inca si mai flamanda si mai rapace, cea a PDL-ului.

Cheia alegerilor va consta in cine ii va enerva mai tare pe alegatori (mai ales pe nehotarati), astfel incat sa ii determine sa iasa la vot si sa voteze opozantul. Din acest punct de vedere, Basescu ramane favorit la castigarea alegerilor, mi-e greu sa cred ca Geoana nu va debita cateva prostii, din cele care l-au facut proverbial si i-au atras un supranume din partea batranului bolsevic.

E greu de adaugat ceva…

A mai trecut 1 an…

A mai trecut 1 an

Ca tara, am progresat? Am regresat?

Putine repere morale ne-au ramas. Poate ca mai sunt si altele, dar -cat timp vor fi printre noi – sunt slabe sperante de a le recunoaste ca atare.

Am privit dimineata in oglinda si am simtit iarasi un gol in stomac. E dureroasa departarea…

Ne ramane speranta ca binele va invinge. “Pentru ca raul sa invinga, e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic”. Puterea e la fiecare dintre noi.

Morala crestina. Democratie desavarsita. Patriotism luminat. Protectie sociala. Patru principii. Suficiente pentru a crea un cadru de stabilitate, in care creativitatea fiecaruia sa isi gaseasca un drum.

“Sa nu lasi partidul sa moara”. Mostenirea lui Iuliu Maniu, a fost crucea purtata de Corneliu Coposu. Urmeaza altii la rand.

Ne e tare dor de tine…

Ce astept de la noul presedinte

Astept sa nu uite ca a plecat din lumea reala, iar functia de presedinte este una trecatoare.

Ca sa isi aminteasca esenta lucrurilor, ii sugerez sa se aseze seara, inainte de culcare, in fata oglinzii si sa citeasca poezia de mai jos. Iar dimineata sa nu uite ce a citit in seara precedenta.

Daca va trai si actiona in acest spirit, exista o sansa mare de a fi un bun presedinte…

Fapte bune

De pe-acuma fapte bune
Cate poti sa faci ti-oi spune.

Poti sa dai la porumbei
Cate-o strachina cu mei.

De la-nec albina poti,
Intinzand un pai, s-o scoti.

Poti sa uzi cu stropitoarea,
Sa ajuti sa creasca floarea.

Poti sa treci fara sa strici
Musuroiul cu furnici.

Iar pisoii mici si dragi,
Poti de coada sa nu-i tragi.

Europa – anul zero

Az tratatul de la Lisabona a fost ratificat si de Cehia. In acest fel, de la 1 Decembrie 2009, Uniunea Europeana va avea o noua constitutie.

Romania, ca membra UE, va fi influentata de decizii luate la nivelul UE, unde, evident, avem si noi un glas prin intermediul europarlamentarilor. Pe termen mediu se va realiza o egalizare a valorilor din Romania si UE, a nivelului de trai din Romania si din media UE. Acest lucru nu s-a intamplat in 2007, asa cum prevedeau anumiti dezvoltatori imobiliari, ci se va intampla probabil in urmatorii 10-20 de ani. Poate ca in 2009 – 2010 ne-am indepartat un pic de media UE, insa pe termen lung – asa cum in fizica functioneaza legea vaselor comunicante, si Romania va fi influentata de standardele UE, la fel cum si media UE va fi influentata de realitatea romaneasca.

In acelasi timp mi se pare incredibil cat de putin se discuta in actuala campanie prezindentiala din Romania despre impactul UE in realitatea romaneasca. Mi se pare ridicola ideea dlui. Geoana de a constitui o mega-companie energetica. Oare ce spune legea concurentei? Sau ne asteptam ca UE sa ne traga din nou de urechi?


Taguri