You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for November, 2008


De ce voi merge la vot

Nu exista nici un candidat, in colegiul meu, pe care sa il votez din convingere. Iar diferente prea mari intre partide, chiar nu sunt. Mai mult, felul cum si-au plasat candidati anonimi in colegiile unde candideaza “greii” celorlalti ma duce cu gandul la o intelegere tacita. Asa ca de ce m-as chinui sa ma auto-conving ca unii sunt buni si ceilalti rai?

Exista totusi un motiv pentru care voi merge la vot: PENTRU A VOTA CONTRA BARONILOR. In cazul meu, contra lui Adrian Nastase. E sfatul meu pentru voi: mergeti la vot si votati contra baronilor, din orice partid ar fi ei.

Romania are nevoie de o noua clasa politica. Acest deziderat nu se poate indeplini la aceste aceste alegeri. Prin urmare, nu e vorba de a alege intre bine si rau. Ci intre un rau mai mare si un rau mai mic. Pentru mine, e un motiv suficient sa merg la vot. Du-te si tu si arde-i pe baroni!

Info

Dragii mei: din motive obiective, in urmatoarele doua saptamani voi fi mai putin prezent pe site. Asta nu inseamna ca nu puteti sa purtati sau sa continuati discutii 🙂 … mai ales pe seama programului de guvernare al PNL — despre care nu am mai avut timp de scris – dar aveti criteriile mele la indemana – sau despre alegeri sau despre ce doriti voi. Asta daca nu cumva Claudiu, Dragos, Bogdan sau Andrei nu scot subiecte din palariile lor 🙂

Si sa nu uit: eu voi fi prezent la vot!, ceea ce va doresc si voua.

Programul de guvernare al PDL: nota 5,50

Peste cateva ore, dl. Stolojan (probabil propunerea PDL la postul de prim ministru in cazul ca va castiga alegerile) va fi invitatul lui Dan Tapalaga pe hotnews.ro.

Aplicand aceleasi principii pentru care Programul PSD a primit Nota 3,25, iata cum am calculat punctajul PDL:

1. Implicarea statului in economie: programul spune clar ca PDL isi doreste un rol mai mic al statului in economie. Afirma si ca doreste incheierea procesului de privatizare. Din pacate, nu specifica ce anume inseamna in viziunea PDL incheierea procesului de privatizare si, mai ales, cum se vor desfasura privatizarile viitoare. In capitolul referitor la piata de capital PDL vorbeste de privatizarea a doar 10% sau 20% din capitalul principalelor 100 de societati de stat. De asemenea, in planul de buget propus, nivelul taxelor in PIB creste de la an la an. In plus, programul PDL spune ce va face cu Tarom, ce va face cu aeroporturile, spune negru pe alb ca Hidroelectirca va ramane de stat etc, adica tocmai un rol puternic al statului in economie. Asadar, politica PDL nu este clara si mi se pare chiar ipocrita afirmatia ca doreste un rol mai mic al statului in economie. Zero puncte.

2. Functionarea institutiilor. : programul PDL contine multe referinte la modul in care vor functiona diferite institutii in Romania, despre rolul concurentei, despre independenta, despre control. Nu este clar cum va reusi ca institutiile sa aiba insa conduceri independente politic, desi spune in program ca va face numiri tehnocrate. Zero puncte, 50.

3. Justitia independenta. Cred ca PDL este partidul care isi doreste cel mai mult ca justitia sa fie independenta si a aratat-o prin numirea Monicai Macovei ca ministru independent al justitiei in 2004 precum si renuntarea la guvernare dupa ce alianta PNL- PSD a inlaturat-o pe dna. Macovei. Un punct.

4. Politica externa. Programul spune negru pe alb ca doreste intrarea Republicii Moldova, a Ucrainei si Serbiei in UE precum si a Ucrainei si Georgiei in NATO, lucru ce va aduce atat beneficii economice cat si de securitate. Nu spune insa nimic despre perspectivele Turicei de a adera la UE. Zero puncte, 75.

5. Educatia. Educatia este obiectivul numarul 1 al programului PDL si inca de la inceput arata ca vor respecta Planul National pentru Educatie. PDL primeste 1 punct.

6. Infrastructura. PDL, ca si PSD dealtfel, promite o gramada de proiecte de infrastructura. Sunt convins ca PDL va atrage fonduri europene insa experienta de la Bucuresti ma face sa raman sceptic ca programul PDL va fi indeplinit. Zero puncte, 25.

7. Respectul proprietatii. PDL zice una-alta pe aceasta tema, dar respectul proprietatii nu pare sa fie o preocupare prioritara. Zero puncte, 25.

8. Interesul pentru dezvoltarea pietelor de capital. Acesta este, istoric, un punct slab al fostului PD, programul dedica un capitol intreg dezvoltarii pietei de capital si chiar afirma ca doreste listarea la bursa a principalelor 100 de firme inca de stat. Insa programul nu reuseste sa puna cap la cap tot ce ar trebui ca BVB sa devina intr-adevar o sursa de finantare pentru intreprinderile romanesti. Zero puncte, 25.

9. Promovarea descentralizarii. Programul PDL are nenumarate referiri la cum se va intampla descentralizarea. Daca ar reusi macar jumatate din ce isi propune, ar fi un mare pas pentru Romania. Merita un punct.

10. Mediul de afaceri. Politica PDL nu este clara in ceea ce priveste mediul de afaceri. Nu spune nimic concret, cu exceptia continuarii privatizarii si mentinerii cotei unice de impozitare – lucruri cu care sunt de acord. Zero puncte, 25.

10 bis – bonus pentru macroeconomie. Program similar cu cel al PSD, cu crestere economica un pic nerealista (de exemplu crestere de 7% in 2009), dar cu obiectivul intrarii in zona Euro. Din pacate, chiar daca a fost in opozitie in 2007 – 2008, PDL a dat dovada de pupulism si de iresponsabilitate bugetara. Zero puncte, 25.

UPDATE:

Interviul Hotnews.ro cu dl. Stolojan a clarificat, in bine, anumite puncte din cele 10 de mai sus.

Despre taxa auto pe poluare

Dl Tariceanu a aparut pe TV declarand ca guvernul va lua masuri pentru sustinerea producatorilor auto. Ce ne spune dl Tariceanu (citat de pe hotnews.ro si auzit la cateva posturi TV)?

“A fost suspendata plata taxei pe poluare pentru autovehiculele inmatriculate noi, care nu depasesc 2000 cmc, incepand cu 1 decembrie 2008, pana la 31 decembrie 2009.”

Ce intelege ascultatorul de aici? Ca nu se mai plateste taxa pe poluare pentru autovehiculele inmatriculate in intevalul 01.12.2008 – 31.12.2009.

Analizand declaratia dlui Tariceanu, interpretarea juridica este diferita de cea de bun simt. Dl Tariceanu spune ca se suspenda plata taxei. Asta inseamna ca, pentru auto inmatriculate in acest interval, plata taxei va deveni scadenta la 01.01.2010. Tot ceea ce face guvernul este o amanare a termenului de plata a taxei, nu o anulare a ei.

Ramane totusi de vazut care va fi formularea exacta din Ordonanta de Urgenta.

Poate juristii pot face lumina in aceste declaratii…

Programul de guvernare al PSD: nota 3,25

Am parcurs Programul de guvernare al PSD.

Este plin de declaratii sforaitoare si de propuneri care se contrazic intre ele. De exemplu, PSD isi ia angajamentul pentru reducerea birocratiei, reducerea poverii fiscale dar, in acelasi timp Daniela Popa povesteste, de exemplu despre impozitarea pe o perioada de 3 ani cu 1% (banuiesc ca in plus, dar nu e clar la ce se aplica 🙂 , banuiesc ca la cifra de afaceri) a firmelor cu o cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro; tot doamna Popa vorbeste despre scheme complicate de ajutor pentru cei saraci.

Dl. Geoana ne povesteste despre faptul ca Romania are nevoie de un nou guvern, dar uita sa ne spuna ca in ultimii 2 ani avea guvernul Tariceanu la degetul mic. Tot domnul Geoana ne spune ca PSD-ul a inceput constructia autostrazilor in Romania si tot PSD-ul o sa le termine. Pai daca PSD-ul le-a inceput, inseamna ca PSD = PCR? Si daca PSD-ul le termina… cum adica “le termina”? Ce inseamna ca le termina?

Dl. Nastase ne povesteste, ironic – nu-i asa?, despre buna guvernare!! Insa, in opinia sa, buna guvernare inseamna salariu minim de minim 1.000 de lei si pensia minima de minim 500 de lei….

PSD ne mai povesteste ca este un partid de stanga, dar uita sa ne arate cati milionari au trecut pe la partid sau sunt prin partid, tablourile si luxul din Zambaccian, averea pensionarei locuitoare in garsoniera Tamara, sau plimbarile dlui. Iliescu la business class.

Dl. Nastase isi face poza in camasa de culoare rosie, precum tineretul teribilist al PSD care se imbraca in tricouri rosii cu poza lui Che Guevara. Macar sa-si puna si o secera cu ciocan si o stea in 5 colturi, asta asa, ca sa isi bata joc pana la capat de suferintele romanilor din perioada 1945 – 1989.

In fine, hai sa vedem, pe puncte, cum am calculat nota PSD:

1. Implicarea statului in economie. PSD-ul obtine zero puncte. Programul nu ofera mai multe detalii, insa remarcile privind rolul statului in economie sunt periculoase pentru piata muncii, pentru buna guvernare, pentru competitie.

2. Funcitonarea institutiilor – PSD-ul spune ca vrea ca institutiile sa functioneze, chiar independent. Din pacate, comportamentul de la guvernare din 2000 – 2004 precum si in acesti ultimi 2 ani, de exemplu prin prezenta dlui. Vacaroiu la Curtea de Conturi, ma fac sa fiu extrem de sceptic: zero puncte, 25.

3. Justitia independenta – intentii bune, din pacate, comportamentul din 2000 – 2008 le acorda zero puncte, 25.

4. Politica externa: Exista multe nuante de nationalism in prezentarea PSD, din cele 8 puncte pe politica externa, 4 se refera la identitatea natioanala, la mandria de a fi roman, etc. Mai degraba ar fi bun de program al PRM. Zero puncte, 25.

5. Educatia: Nu vad sa vorbeasca despre Pactul pentru Educatie. Obiectivele sunt mai degraba populiste decat realiste. Zero puncte.

6. Infrastructura: este o prioritate a PSD si sunt convins ca vor realiza buna parte din promisiuni. In plus, mentioneaza si proiecte din domeniul ecologic. Un punct.

7. Respectul proprietatii: PSD promite rezolvarea litigiilor in domeniul proprietatii pana in 2012 insa in acelasi timp doreste desfiintarea Fondului Proprietatea. Sunt doua lucruri care se bat cap in cap. Sincer, imi este teama de abuzuri in domeniul proprietatii in cazul unei guvernari PSD, asa cum s-a mai intamplat in guvernarile girate de dl. Iliescu in trecut. Zero puncte.

8. Interesul pentru dezvoltarea pietelor de capital. Aici PSD-ul obtine zero puncte pentru ca nu pot sa dau negativ. Bursa nu are decat o singura mentiune in programul PSD si si aceea limitata la un anumit tip de servicii.

9. Promovarea descentralizarii: cred ca PSD-ul este favorabil acum unei descentralizari reale (spre deosebire de politica dusa pana acum). Merita un punct.

10. Mediul de afaceri: PSD promite un mediu de afaceri mai prietenos, insa sunt extrem de multe referinte in program la taxe noi, mai mari, la o birocratie mai stufoasa, etc. Zero puncte, 25.

10 bis – bonus pentru macroeconomie: Sunt extrem de putine informatii despre planul PSD: vorbeste despre o crestere economica medie de 6%, despre inflatie mica si despre deficite sustenabile. Considerand perioada 2000 – 2004 cand responsabilitatea bugetara a fost mai mare decat in 2007 – 2008, dar si proiectele populiste promovate in 2007 – 2008, acord PSD-ului zero puncte, 25.

Bruegel propune reducerea TVA in UE27 cu 1%

Bruegel, un think-tank european pe teme economice, a propus, ca o masura esentiala in limitarea recesiunii la nivelul UE 27, reducerea TVA cu 1% concomitent in toate cele 27 state membre. Este explicat si mecanismul acestei reduceri, precum si alte masuri pe care acesti economisti le propun.

Iata concluzia analizei celor de la Bruegel:

Budgetary boost: Harmonised VAT cut of one percentage point across the board plus national measures, especially targeted relief, tailored to countryspecific circumstances in order to reach a total of one percent of GDP, to become effective by 1 January 2009 and to be phased out in 2010.
Reform commitment: Compensation for deficits above three percent of GDP through sustainability- enhancing reforms.
Enforcement: Correction of excessive deficits to be implemented as early as 2010 if reform commitment is broken.
Prudent borrowing: Agreement by all euro-area countries not to borrow at more than
200 basis points above the lowest euroarea government bond yield.

Pe aceeasi tema:

Pledoarie pentru TVA de 15% la nivelul UE 27

Implicarea Statului in economie

Am pornit de aici:

Boala lunga, moarte sigura…

Cat de mult trebuie si poate sa se implice statul in economie?

Avem, pe de o parte, situatia de la Alitalia, o companie care agonizeaza, dar nu e lasata sa moara.

Avem, pe de alta parte, un bun studiu de caz numit Singapore Airlines, la a carui infiintare mesajul statului catre managementul companiei a fost sec: “Obiectivul vostru este sa faceti profit. Daca nu reusiti, compania va fi desfiintata”.

Si mai avem, in sfarsit, un al treilea model, cel in care rolul statului consta in:
-mentinerea de piete functionale
-crearea regulilor astfel incat piata sa tinda spre piata cu concurenta perfecta si urmarirea respectarii lor
-interventii doar in situatii de nefunctionare a pietei si doar cand piata s-ar putea prabusi prin efectul de domino (aceste situatii ar trebui sa fie cu adevarat foarte rare, pentru ca ar fi preintampinate prin cele 2 masurile precedente)

Ar trebui sa ne hotaram spre ce sistem dorim sa mergem. Senzatia mea este ca tindem sa adoptam, la nivel global, primul model.

Falimentul este modalitatea prin care resursele inceteaza a fi risipite. Contribuabilului italian nu ii va fi mai rau, din nici un punct de vedere, daca Alitalia e declarata in faliment. Unicii beneficiari ai acestei situatii sunt liderii de sindicat de la Alitalia.

Daca privim spre Romania, vom gasi o sumedenie de exemple asemanatoare.

Pentru a incheia cu o imagine metaforica (poate brutal de ne-academica), singurii care se infrupta dintr-un hoit, sunt corbii. Pentru toti ceilalalti, intrebarea este daca nu ar fi mai bine ca hoitul sa fie ingropat.

Se duc “banii si dusmanii”?

In primul meu articol pe Hotnews, de-acum vreo luna in urma, scriam cum criza globala ar putea fi “importata” in Romania, vorbeam despre anumite defecte ale modelelor de afaceri din companiile romanesti precum si despre posibilul inceput al unei restructurari dureroase in economie.

Astazi, la putin mai mult de-o luna de la acel articol, restructurarea a si inceput…de la diminuari de capacitate de productie, la opriri temporare de uzine si disponibilizari cu Dacia, Mittal, Mechel, TMK, Alro, Cuprom, Otelinox fiind doar cateva nume despre care se vorbeste in presa. Pe langa acestia insa, sunt afectati furnizorii lor, furnizorii acestora din urma, si-asa mai departe de-a lungul lantului economic…acest soc propagandu-se in toate nodurile sistemului interconectat, de la companii la persoane fizice si-apoi inapoi la companii. Cifre de afaceri mai mici, profit mai mic, salarii mai mici = taxe mai mici -> bani mai putini la budget -> investitii mai putine (cifre de afaceri mai mici pentru companiile ce incaseaza de la stat…). Salarii mai mici -> bani mai putin pentru consum -> venituri mai mici pentru comercianti = din nou cifre de afaceri in scadere -> profit mai mic, taxe mai mici si din nou se reia ciclul…

Cu riscul de a relua ce-am scris in acel post, repet ca a naviga cu bine prin astfel de conditii de afaceri dificile presupune sa ai o companie bine pusa la punct si reflexe corecte. Trebuie sa-ti negociezi bine contractele, sa-ti optimizezi fluxurile de aprovizionare, productie si vanzare, sa reduci costurile si lungimea acestor fluxuri, sa te asiguri ca angajatii tai dau randament si mai ales sa gestionezi bine trezoreria companiei. Intr-o perioada in care lichiditatea e atat de importanta, e musai sa stai cu ochii pe aprovizionare si stocuri (n-ai nevoie sa cumperi cu 6 luni in avans de doua ori mai multa marfa sau materie prima decat iti trebuie, mai ales cand preturile la materii prime scad), sa-ti bati la cap clientii sa plateasca la timp (sau chiar mai devreme contra uni mic discount) si sa negociezi plata furnizorilor la termene cat mai lungi. Chestii elementare veti spune, dar oare toate companiile le aplica ? Dincolo de aceste reflexe tactice si la fel de important ca si ele sta procesul de reflectie strategica asupra planului de investitii, parteneriate strategice si re-pozitionarea companiei, insa aici e o alta discutie lunga.

Toate aceste lucruri, daca sunt bine facute, pot face diferenta intre a trece cu bine vremea rea sau a te alatura celorlalte epave de pe fundul marii involburate. Caci sa nu ne amagim, naufragii vor fi in aceasta perioada, multe barci fiind pline de gauri si conduse de capitani mai putin priceputi…

Macar putem spera ca acele companii care vor iesi cu bine din criza vor dobandi o judecata economica corecta, reflexe imbunatatite, anagajati mai performanti si ca vor da un nou impuls de competitivitate Romaniei. Daca anumite mentalitati se vor schimba si la nivelul muncitorului de rand, iar faimoasele “merge si-asa” sau “timpul trece, leafa merge” vor fi inlocuite cu reflexe de responsabilitate, implicare si perfectionare la locul de munca, Romania si noi toti nu vom avea decat de castigat.

Probabil ca unii mai spera inca sa fim ocoliti de greul crizei bazandu-se pe aparenta inertie a consumului la romani, pe-acele supermarketuri si malluri care continua sa fie supraaglomerate. In conditiile in care UE si SUA sunt deja la regim de austeritate, cu magazine ce inregistreaza, in anumite cazuri, vanzari cu pana la 50% mai mici, tind sa cred ca aceasta inertie a consumului in Romania tine doar de-un decalaj in transferul crizei precum si de banii din economia gri care inca mai intra in circuitul oficial. M-as risca sa spun ca lunile ianuarie si februarie, pe langa scaderile sezoniere de consum, vor arata o situatie mult mai trista a economiei Romaniei si ca va trebui sa schimbam mentalitatea euforica a unei cresteri ce nu se mai opreste cu frugalitatea si cumpatarea ce se cuvin unor vremuri mai de restriste.

Si daca tot vorbim de economia gri, de criza si de schimbari de mentalitate, mai nutresc o speranta probabil utopica…aceea de a vedea perimandu-se modelul banilor facuti usor, pe combinatii si fraiereli, precum si a produselor secundare ce rezulta de-aici. Ati ghicit, e vorba de smecherul de duzina, de domn’ patron de firma, de miliardarul de carton , de stereotipul cu « banii si dusmanii », de combinatorii de terenuri, de jeepanele si manelele « in your face », de toate aceste anomalii ale unei societati cu dezvoltare accelerata si fara repere sanatoase, atat legale cat si morale. Nimic din toate acestea nu va disparea peste noapte iar noi nu vom deveni Germania sau Elvetia la acest capitol dar poate vom dobandi mai multa seriozitate si responsabilitate in ceea ce facem. Eu imi pastrez optimismul…

Pledoarie pentru TVA de 15% la nivelul UE 27

In mod oficial, UE este in recesiune. Somajul este in crestere, consumul, creditarea si inflatia in scadere.

Guvernele cauta tot felul de solutii pentru rezolvarea crizei: ajutoare banesti pentru saraci, sprijinirea celor cu credite prea mari, subventionarea industriei auto, etc.

Desigur, sunt multe mecanisme care pot ajuta, de exemplu si o eventuala decizie a sindicatelor de a fi de acord cu inghetarea salariilor pana trece criza. Sau reducerea costurilor pe munca. Sau investitii suplimentare in infrastructura.

Insa exista o masura fiscala extrem de usor de aplicat si cu rezultate imediate: reducerea TVA la acelasi nivel in intreaga UE27: la 15%.

Nivelul standard al TVA in UE 27 variaza intre 15% in Luxemburg, la 17,5% in Marea Britanie, la 19% in Romania, 19,6% in Franta, 20% in Bulgaria (unde Dacia vinde mii de Loganuri) si pana la 25% in Suedia (vezi lista completa a ratelor TVA in UE 27).

O rata redusa a TVA ar duce la revenirea consumului – si nu ar trebui sa ne fie teama atunci cand inflatia scade si exista chiar perspectiva deflatiei – si ar fi un balon de oxigen nu numai pentru consumatori si pentru economie in general, ci mai ales pentru micii intreprinzatori (cei care sunt cei mai afectati de criza economica).

Este nevoie la ora actuala de o integrare fiscala si mai accentuata la nivel european, mai ales prin astfel de masuri care sunt extrem de usor de aplicat. In acest fel se va evita si “dumpingul” fiscal practicat de tari precum Luxemburgul (multe firme europene – de exemplu Skype – au “centrul de vanzari” pentr UE in Luxemburg). Este nevoie de vointa politica la nivel european.

Programele de guvernare ale PDL, PNL si PSD

Iata care sunt programele de guvernare ale principalelor partide din Romania:

Programul PNL

Programul PDL

Programul PSD

O sa incerc sa le arat plusurile si minusurile in zilele care urmeaza.

Voi ce credeti? Care e mai bun pentru Romania?

Ghicitoare cu ninja (II)

Cine si in ce moment a declarat (citat usor modificat, altfel nu ar mai fi ghicitoare 🙂 ):

“As dori ca aceasta banca să înceapă să lucreze ca o adevărată bancă, să facă programe pentru finanţarea construcţiei şi cumpărarea de locuinţe pentru categorii de persoane cu venituri reduse, să acorde microcredite firmelor mici si mijlocii. Să nu adopte o formulă elitistă, ci una populară pentru toţi cetatenii”.

Fannie Mae, Freddie Mac?

Pe aceeasi tema:

Prima Ghicitoare cu ninja

Recesiunea – cum, de ce si ce na mai asteapta

BNR vs ING in Ziarul Financiar pe tema atacului asupra leului

Ziarul Financiar se mentine – in opinia mea – drept cel mai important ziar economic in Romania.

De urmarit dezbaterea dintre ING (prin presedintele Misu Negritoiu) si BNR (prin Adrian Vasilescu) pe tema leului. Asadar, in coltul rosu: pozitia ING este aparat si de Dan Pascariu de la Unicredit (vezi opinia domniei sale aici), iar in coltul albastru: opinia BNR.

In ceea ce ma priveste, cred ca leul este in continuare supra-evaluat. Astfel, dobanda BNR a crescut de la 7.50% in ianuarie 2008 pana la 10.25% in octombrie 2008, in timp ce dobanda Bancii Centrale Europene (BCE) a scazut semnificativ de la inceputul anului.

In acelasi timp, leul s-a depreciat totusi de la 3.59 RON / Euro la inceputul anului la 3.78 ieri. Daca rata BNR la RON ar fi urmat tendinta ratei BCE, probabil ca leul ar fi fost mai mic decat acum.


Taguri