You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for November, 2007


TVR vs FRF

TVR s-a suparat pe FRF pe motiv ca federatia de fotbal nu ar lua in considerare impactul social al fotbalului si ca a decis, pentru 200.000 de euro in plus, sa acorde anumite drepturi de difuzare a meciurilor echipei nationale de fotbal a Romaniei unei televiziuni private.

Supararea TVR mi se pare insa gratuita si ascunde neputinta manageriala din cadrul televiziunii de stat, a doua pe anul in curs dupa ce a pierdut in februarie drepturi pentru difuzarea de meciuri din divizia nationala de fotbal.

Argumentele TVR nu stau in picioare.

In primul rand, FRF, ca organizatie privata, are tot dreptul sa acorde drepturile cui crede de cuviinta, are o conducere aleasa cu anumite obiective si care, in cele din urma are ca obiectiv interesul fotbalului in Romania.

In al doilea rand, datorita limitarilor date de lege in ceea ce priveste publicitatea, TVR are dificultati in a concura din punct de vedere comercial pentru drepturi de difuzare precum cele de fotbal. Desigur, managementul poate decide ce este important pentru TVR – si ce nu – si atunci poate obtine ceea ce-si doreste, facand calcule specifice unei televiziuni comerciale. Sa nu uitam ca TVR primeste si subventii si taxe si, daca TVR considera un program ca de interes national, atunci trebuie sa aloce fonduri suficiente in aceasta directie. Faptul ca a pierdut arata, din nou, incapacitatea managementului.

In al 3-lea rand, televiziune comerciala care a castigat are o acoperire destul de importanta si, in plus, datorita tehnologiilor digitale (precum Dolce sau Digi), aceasta acoperire creste pe zi ce trece. In mai putin de 5 ani, Romania va fi complet digitalizata (DTT), ceea ce inseamna ca acest argument al TVR nu va mai sta in picioare. Mai mult, TVR, ca institutie a statului, care urmareste interesul publicului, ar putea face lobby asupra statului care o detine, sa grabeasca procesul de digitalizare. In acest fel, nu vor mai fi diferente intre gradul de acoperire al TVR si al televiziunii private care a obtinut drepturile.

In urma cu cateva luni, dl. Giurgiu si-a dat demisia din fruntea TVR, una dintre cauze fiind drepturile de fotbal pentru divizia nationala. Oare nu ar trebui ca si dl. Sassu sa-i urmeze?

Exemplu negativ de corporate governance. Azi: OMV.

AVAS, care detine 21% din Petrom si care reprezinta in ultima instanta orice cetatean roman, s-a declarat nemultumit de faptul ca nu a primit anumite informari la timp din partea Petrom.

In replica, Petrom sa comunicat ca toate informarile care ii privesc pe actionari se gasesc pe internet.

In principiu, este foarte bine ca toti actionarii sa aiba acces in mod egal la aceleasi informatii, mai ales daca se respecta cerintele legale sau ale Bursei de valori in cazul firmelor cotate precum Petrom.

Practic insa, orice firma trebuie sa tina cont de opinia actionarilor importanti inainte de a lua decizii importante. Iar Petrom, foarte probabil, tine cont de parerile actionarului majoritar, OMV. Sunt convins ca in fiecare zi exista o corespondenta bogata intre Petrom si OMV in care se discuta situatia productiei, situatia financiara, etc. Si asta se face din birouri Petrom catre birouri OMV si nu pe un site unde publicul are acces.

Comunicatul Petrom seamana din ce in ce mai mult cu declaratiile politicienilor ne-experimentati din Romania si, ca actionar, nu poti sa nu-ti ridici intrebari.

AVAS, ca orice actionar minoritar, se vede in situatia de a-si vedea drepturile neluate in seama si sa asiste neputincios la scaderea de valoare a Petrom – profitul net a scazut cu 22% in 2007 fata de 2006 desi pretul petrolului s-a marit cu peste 50%. Iar aceasta poate fi situatia in care se afla si alti actionari minoritari in firme controlate de o persoana sau de o firma.

In cazul Petrom insa, Guvernul – care co-ordoneaza AVAS – are o sansa in plus de a recupera din valoarea pierduta. Pe de o parte poate impune taxe (ce ar compensa eventualele sume nejustificate transferate in Austria). Pe de alta parte, poate discuta cu actionarul principal al OMV – statul austriac – un acord nou pe tema bunei guvernari in cazul Petrom. Nu de alta, dar ar disparea in acest fel si acuzele ca austriecii au venit si au luat tainul in 2004.

De ce si pentru ce voi merge duminica la vot

Nu voi scrie despre referendumul de duminica, nu de alta, dar colegul Doc scrie mult mai bine. Nu voi scrie nici despre ce partid voi vota duminica, asta este mai putin important.

Voi scrie de ce cred ca alegerile pentru Parlamentul European sunt importante si din ce cauza trebuie sa ne exprimam votul.

Primii pasi in Europa

Romania a aderat la UE incepand cu 1.01.2007, data la care au avut loc doua transferuri de suveranitate: unul al UE asupra Romaniei, dar si unul invers, al Romaniei – prin reprezentantii nostri la Bruxelles si Strasbourg – asupra UE.

Efectele acestui dublu transfer se vad, se simt: Continue reading →

Index Jeopardy – unde se opreste leul?

Acest blog are un index pe inflatie obtinut din estimarea cititorilor acestui blog.

Azi vreau sa lansez un al doilea index, de fapt o estimare a cursului de schimb leu / euro. Reamintesc ca azi cursul a ajuns la aproape 3,54 RON / euro.

Asadar:

1. la cat va ajunge la sfarsitul anului 2007? (estimarea mea: 3,55 – 3,6)

2. la cat va ajunge cursul de schimb la 30.06.2008? (estimarea mea: 3,8)

UPDATE 1: cursul “jeopardy” RON / euro la sfarsitul lui 2007 este de 3,6 iar la 30.06.2008 este de 3,76. Multumesc tuturor celor care au trimis estimari.

UPDATE 2: 23 noiembrie: curesul a ajuns la 3,6221 🙂

Companiile romanesti aloca 200 de ore pe an pentru calculul taxelor. Un studiu global despre plata impozitelor.

Banca Mondiala si PricewaterhouseCoopers au publicat un studiu intitulat “Paying taxes 2008 – a global picture”.

Studiul analizeaza progresele inregistrate in 2006/2007 in aproape toate tarile lumii in ceea ce priveste plata taxelor. Cele mai multe reforme s-au inregistrat in Asia si in Europa Centrala si de Est, majoritatea tarilor din regiune reducand impozitele in ultimul an. Romania a redus impozitele in special in 2005, asa ca nu este amintita ca o tara ce a reformat sistemul de plati ale impozitelor in 2006/2007. Iar acest fapt spune multe despre mediul competitiv creat tarii noastre de catre alte tari din regiune.

Iata cateva amanunte referitoare la sistemul de plati al taxelor in tara noastra:

– Romania se afla pe ultimele locuri (mai precis pe locul 175 din 178) in ceea ce priveste numarul de plati facute catre fisc (in total 96 de plati pe an), in special in ceea ce priveste taxele pe munca. Este adevarat, suntem intrecuti de tari din spatiul ex-sovietic precum Ucraina, Bielorusia sau Uzbekistan. In mod clar suntem pe ultimul loc in UE, 27 (pe locul 26 se afla Polonia cu 40 de plati pe an)

– in cadrul UE, Romania se situeaza pe locul 11 in ceea ce priveste gradul de impozitare (cu aproape 47%)

– in cadrul UE, Romania se situeaza pe locul 13 in ceea ce priveste numarul total de ore (putin peste 200) necesare unei firme sa-si intocmeasca declaratiile fiscale. Dintre cele 202 ore totale necesare, 110 sunt alocate taxelor pe munca. Pe primele locuri se situeaza tari precum Irlanda, Marea Britanie sau Suedia (aproximativ 100 de ore), iar pe ultimele locuri Italia, Polonia, Bulgaria si Cehia – firmele din Cehia au nevoie de 800 de ore pe an pentru a completa declaratii fiscale

Imaginea per total nu este magulitoare pentru o tara care se doreste dinamica, o tara unde este usor sa faci afaceri, o tara competitiva. Suntem pe locul 134 in lume (din 178): pe 175 in ceea ce priveste birocratia (numar de taxe platite), pe locul 107 in ceea ce priveste gradul de fiscalitate; compensam insa cu un loc 70 in lume in ceea ce priveste timpul alocat completarii declaratiilor fiscale.

Alte consideratii: 

Romania a facut pasi inainte in 2005 prin scadarea nivelului de impozitare. Insa Romania a esuat – desi a avut 3 ministri liberali in ultimii 3 ani – in a reduce birocratia.

Un comentariu pe care l-am remarcat in studiul (de 75 de pagini) este ca, desi firmele au de facut multe plati, totusi timpul alocat domeniului taxelor este destul de redus fata de media europeana. Asta arata cateva lucruri: ca avem un sistem de incasari eficient din partea MEF sau/ si ca exista multi profesionisti pregatiti in acest domeniu.

Sper ca MEF sa revizuiasca sistemul de plati si, evident, politica fiscala. 2008 este deja un an pierdut insa din 2009 trebuie sa recuperam din competitivitate. Reducerea anuntata a CAS ar trebui sa ajute (si acest aspect este mentionat in studiu).

Iarasi MEF ar trebui sa revina asupra ideilor absurde in ceea ce priveste consultantii fiscali. Numarul de 202 ore alocat taxelor este un nivel bun pentru o tara birocratica precum Romania si ne situam in prima jumatate in cadrul UE, insa asta nu este un motiv sa complicam si birocratizam lucrurile care merg bine si sa facem acelasi lucru de doua ori.

Guvernul isi vede linistit de privatizare si, indirect, de buna guvernare

“Statul este un prost administrator” – pare a fi doar un cliseu. Din pacate, in Romania ultimelor decenii, aceasta a fost crunta realitate, iar modele precum cel francez sau cel suedez nu au putut fi aplicate.

Desigur, atunci cand o activitate trece de la stat la privat nu inseamna neaparat si o imbunatatire a bunei guvernari pentru ca institutiile statului care se ocupa de aplicarea legilor tot de stat sunt.

Insa atunci cand firma care achizitioneaza are sediul intr-o tara precum Franta, Suedia, SUA sau Marea Britanie, putem fi siguri ca normele interne ale firmei respective sunt mai avansate si mai respectate decat legile statului nostru, oricat de european ar fi el.

De aceea, intentia actualului guvern de a privatiza acum din ce a mai ramas de privatizat (de exemplu privatizarea Antibiotice Iasi a intrat si ea pe linie dreapta) nu poate duce decat la cresterea bunei guvernari, chiar daca in anumite cazuri cumparatorii provin din zone precum tarile arabe.

Sper insa ca pana la alegerile din 2008 – cand probabil va avea loc o schimbare de guvern – guvernul actual sa privatizeze ce a mai ramas de privatizat.

Peste un singur hop mai trebuie sa treaca guvernul actual si sper sa isi schimbe pozitia oficiala: si anume privatizarea mamutilor energetici si de transport care inca mai sunt in portofoliul de active al guvernului.

Intimidare si h?r?uire la locul de munca

In aceasta primavara, opinia publica era interesata de doua subiecte: de referendumul din mai (cel cu suspendarea presedintelui) si de tragedia Ralucai Stroescu (concluziile acestui caz le puteti gasi aici. )

Un cititor al acestui blog, consultant in domeniul protectiei muncii, afirma ca, in UE, pana la 8% dintre angajati se ocupa, intr-o forma sau alta, de protectia muncii.

Din fericire, nu s-a mai auzit de mult in Romania de accidente precum cel din week-endul trecut din Ucraina. Desigur, exista in continuare multe accidente de munca si in Romania, majoritatea celor intens mediatizate s-au produs in domenii ce presupuneau munca fizica.

Insa din ce in ce mai multi romani sunt angajati in servicii, in birouri, in fata calculatoarelor, la ghiseu in fata clientilor sau cu telefonul la ureche. Factorii de risc sunt, desigur, altii.

Si in cazul activitatilor fizice, dar si al celor “de birou”, exista anumite forme de intimidare si de hartuire care pot avea impact atat asupra productivitatii muncii, cat si asupra increderii angajatilor in fortele proprii.

Nu de putine ori asistam cu mainile incrucisate cum sefii tipa la subalterni sau cum uneori subalternii isi bat joc de sefi, mai ales daca acestia sunt noi in functie. Sau cum doi colegi de birou incearca sa se intimideze reciproc. Poate chiar si noi, sub stres (si nu este o scuza), am ridicat vocea la cei care nu-si faceau treaba.

Uneori, formele de intimidare sunt mai rafinate si, aparent, nevinovate.

Multi au parasit locurile de munca pentru ca nu mai acceptau, de exemplu, ca sefii sa tipe la ei. Legislatia europeana insa vine in ajutorul angajatului si, de aceea, ii incurajez pe cei care se simt intimidati sau hartuiti la servici sa consulte departamentul de resurse umane al firmei si, daca nu reusesc sa-si rezolve problema, un consultant tert sau chiar avocat.

Asa as face si in cazul angajatului de la o benzinarie din Bucuresti, poreclit de catre colegi “Racleta” spre amuzamentul tuturor. Mai putin, desigur, al angajatului respectiv.

Un pic de blogsitting

S-au intamplat cateva lucruri in ultimele zile, pe care incerc sa le comentez:

1. Inflatia se apropie de valoarea indexului Jeopardy. Sper ca ati ascultat ieri dimineata pe BBC comentariile pe care le-am facut. Cititorii mai vechi ai blogului le cunosc si fara sa ma fi auzit 🙂

 2. Leul confirma tendinta din articolul precedent.

3. dl. Voiculescu iarasi a refuzat o oferta din partea RTL, conform unor surse apropiate omului de afaceri. Dar daca oferta RTL a fost de 400 de milioane euro si EBIT-ul Antenelor de 20 de milioane, asta inseamna un multiplu de 20 – ceea ce este peste valoarea medie. Daca suma dorita este de 700 de milioane, asta inseamna un multiplu de 35.

4. A avut loc sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei. Nu trebuie sa retinem doar faptul ca Ungaria a ridicat restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani. Asta este, desigur, un lucru bun – o piedica administrativa in minus pentru cei care doresc sa lucreze acolo. Mai importante sunt acordurile in domeniul integrarii infrastructurii. Care functioneaza in ambele sensuri, deci de beneficiat va beneficia si Ungaria in aceeasi masura in care beneficiaza si Romania. Pentru cei care au fost in Ungaria de curand, pot sa auda tot mai multe rapoarte despre dezvoltarea Estului Ungariei, orase ca Debrecenul crescand mult peste media nationala datorita dinamismului intreprinderilor orientate catre Transilvania. Asta ar trebui sa ne foloseasca si ca o lectie pentru noi: daca vrem sa dezvoltam Estul Romaniei, este in interesul nostru ca Moldova si Ucraina sa fie membre ONU.

5. Hotnews a prezentat un reportaj despre cozile de la cadastru, etc. Oare a calculat cineva cu cat ar creste PIB-ul si cu cat ar creste veniturile bugetare daca nu ar mai fi cozi la cadastru?

Leul incotro?

Update de la un articol de acum o saptamana: se pare ca leul a inceput sa piarda din valoare mai devreme decat se anticipa (aproape 3% de la 1 noiembrie), mai ales ca nu a trecut decat o saptamana de la decizia BNR de a mari dobanda la 7,5%.

Astfel, cursul euro / leu a ajuns la 3,41, cea mai ridicata valoare din ianuarie si pana acum si se indreapta catre valorile de 3,5 – 3,6 la sfarsitul anului. Desi un curs de 3,6 aduce presiuni suplimentare asupra inflatiei, cred ca BNR ar trebui sa nu intervina cu corectii de curs pana nu se ajunge la acel nivel. BNR nu ar trebui sa intervina nici asupra dobanzii de referinta caci ar putea dauna economiei, aflate deja in pierdere de viteza.

Italia – Romania. Ce si cum se poate imbunatati.

O analiza a relatiilor romano – italiene. 

Relatiile dintre romani si italieni sunt mai tensionate ca oricand. Ele nu ar trebui sa fie. Din contra.

Am incercat, pe parcursul a trei articole sa scriu despre aceste relatii. Primul articol a fost despre experienta unui roman in Italia. Al doilea a fost despre problemele economice si sociale din Italia. Iar al treilea – cel de fata – va discuta relatiile romano – italiene si ce cred eu ca trebuie facut, atat pe plan intern cat si la nivelul UE.  

1. Ce este de bine in relatiile bilaterale

Italia este primul partener de comert exterior al Romaniei, schimburile comerciale pe anul 2006 s-au ridicat la 10,6 miliarde de euro, Romania avand un sold comercial negativ de 1,3 miliarde de euro. Continue reading →

Italia – bolnavul Europei

Italia este o destinatie turistica de ne-egalat: de la Roma Antica la Piemonte, la Alpi si la Mediterana.

 Italia este si o putere economica mondiala: face parte din G8, PIB-ul pe locuitor este de 4-5 ori mai ridicat decat in Romania.

Italia exceleaza in domenii diverse si este cunoscuta, la nivel global, prin calitatea produselor sale, comunitatea de afaceri din Italia se mandreste de asa-numitul “Made in Italy”. De la Ferrari la Barilla, de la Versace si Armani la Bulgari – toate acestea sunt marci de lux, sunt “made in Italy”. Economia Italiei se bazeaza mai degraba pe firme mici si mijolocii decat pe firme mari. Numarul firmelor italiene este de doua ori mai mare decat cele  din Marea Britanie, de exemplu.

Serviciile publice in Italia, de la strazi si pana la scoli sau asigurari medicale sunt la standarde internationale, mult peste cele din Romania. Insa astfel de servicii vin cu un cost: cel economic.

Italia este bolnavul economic al Europei: rata de crestere economica s-a aflat in ultimii 3-4 ani sub cea a SUA sau a altor tari din Europa, cum ar fi Marea Briatanie, Franta sau chiar si Germania.

Continue reading →

Si daca BNR nu a estimat corect?

BNR a dat publicitatii raportul trimestrial asupra inflatiei. Graficele din raport vorbesc de la sine si se vede clar cum, de data asta, inflatia a sarit din culoarul dorit de BNR, fiind pe o panta ascendenta.

Reamintesc cititorilor de indicele Jeopardy al inflatiei care indica o inflatie pe 2007 peste cea indicata de BNR, acest indice se situeaza la 7,17%.


Taguri