You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for October, 2007


Cine culege bumbacul folosit in industria textila? Copii de 9 ani, in Uzbekistan.

O investigatie a BBC a aratat ca guvernul din Uzbekistan trimite scolari, inclusiv copii de 9 ani, la munca pe plantatiile de bumbac. Copiii ajng la scoala, sunt imbarcati in autobuze sub escorta politiei si culeg bumbacul.

Uzbekistanul este printre cei mai mari producatori de bumbac din lume. Bumbacul este, in acelasi timp, principalul produs de export al Uzbekistanului – o republica ex-sovietica ce are standarde democratice extrem de scazute. Tari precum China, Bangladesh, dar si Romania, importa bumbac din aceasta tara, bumbac ce este cules in proportie de 90% cu mana.

Conform datelor MAE, 99% din importurile Romaniei pe 2005 din Uzbekistan reprezinta bumbac, pentru o suma totala de 7,6 milioane de dolari.

Aceasta problema a aparut in Marea Britanie unde publicul este foarte sensibil la astfel de probleme. Insa daca exportatorii romani de textile folosesc aceleasi surse de bumbac, este foarte posibil ca si ei sa fie subiectul investigatiilor distribuitorilor britanici.  

Fara indoiala, producatorii romani au concurenti in China si Bangladesh, dar exista riscul ca bumbacul din textilele produse in Romania este obtinut din munca fortata a copiilor. Nu ar trebui sa ne punem si noi problema daca vrem sa ne imbracam cu astfel de haine? Sau pretul este tot ce conteaza?

Tapii ispasitori ai Marii Britanii: romanii si bulgarii

In 2006, toamna, a aparut un raport in presa britanica in care se arata ca Guvernul nu tine imigratia sub control. Era un document oficial cu antetul ministerului de interne. Imediat, guvernul britanic a luat masuri si a anuntat ca romanii si bulgarii (tari ce urmau sa faca parte din UE din 2007) nu vor avea acces neingradit pe piata muncii britanica, asa cum au avut-o polonezii si ceilalti est-europeni care au intrat in UE in 2004.

Comunitatea romaneasca din Marea Britanie a protestat, ambasada Romaniei a protestat, dna Raduta Matache (de la Ambasada Romaniei la Londra) a participat la o dezbatere la BBC, dar degeaba – decizia autoritatilor britanice nu s-a schimbat.

In 2007, toamna, a aparut un raport in presa britanica in care se arata ca Guvernul nu tine imigratia sub control. Este un document oficial cu antetul ministerului de interne. Imediat, guvernul britanic a luat masuri si a anuntat ca restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii vor fi mentinute.

Continue reading →

Premiul Mo Imbrahim pe 2007

Premiul Fundatiei Mo Ibrahim pe 2007 a fost acordat fostului presedinte al Mozambicului, Joaquim Chissano. Motivatia, citita de fostul presedinte ONU, Kofi Annan a fost, conform site-ul fundatiei:

President Chissano’s achievements in bringing peace, reconciliation, stable democracy and economic progress to his country greatly impressed the committee. So, too, did his decision to step down without seeking the third term the constitution allowed.

Praising his Government’s economic progress, poverty reduction programmes, infrastructure development and work to tackle HIV/AIDS, Kofi Annan stated that “it is his role in leading Mozambique from conflict to peace and democracy that President Chissano has made his most outstanding contribution.” He also commended President Chissano for his “major contribution outside his country’s borders” which included providing “a powerful voice for Africa on the international stage”.

Kofi Annan stated that “the Prize celebrates more than just good governance. It celebrates leadership. The ability to formulate a vision and to convince others of that vision; and the skill of giving courage to society to accept difficult changes in order to make possible a longer term aspiration for a better, fairer future.”

Practic premiul a fost dat pentru ca fostul presedinte al Mozambicului a renuntat la functia de presedinte dupa 2 mandate si nu 3 cate i-ar fi permis constitutia. Ce va face cu premiul (de 5 milioane de dolari) este o intrebare inca deschisa insa se spera ca banii vor fi folositi in proiecte de buna guvernare in Africa.

Personal, cred ca si in cazul Romaniei, cineva care a fost deja presedinte al tarii sau prim-ministru, odata ce nu mai detin acea functie, ar trebui sa se retraga si sa se implice printr-un ONG in diferite proiecte sociale, sa dea un exemplu societatii. In acest fel, cred ca ar creste si increderea romanilor in clasa politica. Oare cine va face primul pas?

Salvati Gara Sinaia

Victor Ciutacu prezinta pe blogul sau un protest din partea Ordinului Arhitectilor din Romania impotriva intentiei primarului orasului Sinaia de a demola Gara din localitate.

In urma cu ceva vreme, am prezentat pe acest blog si apelul lui Cristi Sutu de a salva cetatea Ardud, ocazie cu care am prezentat si doua modele  de organizare pentru a putea salva monumentele istorice neglijate, ignorate sau aflate pe lista demolarilor de catre autoritati.

Aceste modele se bazeaza pe initiativa privata si pe acceptarea din partea statului a acestor organizatii. Incep sa ma indoiesc insa ca ceva asemantor va aparea prea curand…

Leul, incotro?

Dezechilibrele macro-economice nu pot sa nu aiba urmari.

In ultimii doi ani, Romania a inregistrat niveluri record de deficit de cont curent in paralel cu o apreciere accentuata a leului.

Este adevarat, in acest rastimp, am avut investitii straine record, dar si, poate, activele in lei erau sub-evaluate la inceoputul anilor 2000.

Aceasta cursa a fost intretinuta si de ideea ca Romania este, impreuna cu alte tari din Est, un nou El Dorado; ca atare pretul activelor a crescut simtitor, salariile au crescut mult peste inflatie, resursele sunt din ce in ce mai greu de gasit – de exemplu se importa muncitori din alte tari mai sarace, iar toate aceste lucruri au pus presiuni asupra inflatiei.

Oarecum fara legatura cu situatia economica din Europa de Est, pe pietele internationale are loc o reajustare a riscului; banci mari precum UBS sau Merrill Lynch au anuntat pierderi uriase in trimestrul 3 al acestui an; investitiile tind sa scada, iar investitorii speculativi de pe piata romaneasca tind sa ia o mica vacanta.

In acelasi timp, guvernul se gandeste in an electoral sa aiba un deficit bugetar de aproape 3% din PIB, punand presiune pe resurse si alimentand inflatia si deficitul de cont curent. BNR, in acelasi timp, doreste sa tina inflatia sub control. Alte tari Est – Europene, printre care si Rusia, s-au declarat invinse. Va mari BNR dobanda in sedinta sa de maine sau ramane in aceeasi dilema ca in sedinta precedenta? Din iunie si pana in octombrie, leul a pierdut 5% fata de euro. Piata se asteapta insa ca dobanda de referinta a BNR sa creasca, poate si din aceasta cauza cotatia leului a ramas practic neschimbata in ultimele 2 saptamani.

Ce se va intampla in aceste conditii cu leul pe termen lung? Nu este greu de imaginat. Desi BNR tinteste sa-l tina sub control, dar tinteste si inflatia, cred ca leul a pornit pe panta descendenta.

UPDATE 1: BNR a marit dobanda la 7,5%…. piata anticipase foarte bine cu un leu intarit azi. BNR a dat poate cea mai lunga explicatie din ultimii ani (lunga, dar relevanta) a acestei decizii…. dilema BNR ramane insa.

UPDATE 2: comentariul lui RazvanM:

Referitor la leu, perioada de stabilitate financiara pe plan mondial este cam pe sfarsite (parerea mea). Nesiguranta care a cuprins Statele Unite este abia la inceput, iar daca stirile rele or sa continue dinspre partea aceea, efectul o sa fie foarte rau pentru tarile cu risc investitional mare. La noi problema este amplificata de instabilitatea politica si de fragilitatea institutiilor statului. Ma intreb daca romanii din afara or sa mai pompeze si la anul valuta in Romania in cantitati la fel de mari ca anul acesta. Inflatia a inceput si ea sa ia avant (ma intreb daca inflatia este calculata cum trebuie, pentru ca preturile la alimente au crescut mai mult decat o arata statisticile oficiale). Iar cresterea pensiilor inca nu a intrat in functiune. Cea mai mare tranzactie financiara a anului acestuia, vanzarea Rompetrol, nu s-a facut prin intermediul Bursei, ba chiar s-a facut ocolind complet Romania. Toate acestea ma fac sa cred ca o scadere a leului fata de euro este foarte posibila in urmatoarele 3 luni si poate depasi 5% – adica 3.5 RON pt. un euro.

Corporate Governance in Europa de Est

FT a publicat o scurta analiza despre corporate governance in Europa de Est, ideea principala fiind:

The further east you go, you find that if companies need to fulfil transparency criteria to get funding, they are willing to do it.

Bineinteles insa, daca investitorul este statul roman si beneficiarul este o companie, sa-i zicem CEC, ce nevoie avem de corporate governance, nu-i asa?

Un titlu potrivit pentru rezultatele CEC

CEC a dat un comunicat in care isi explica performantele pe 9 luni ale anului 2007. Punct de referinta: aceeasi perioada a anului trecut.

Ziarele, chiar si cele de business, au gasit ca cel mai potrivit titlu pentru acest comunicat al CEC este dublarea profitului CEC. Insa profitul CEC a fost pe 2006 extrem de mic si, in plus, dublarea lui se putea face doar lasand la BNR cei 500 de milioane de lei cu care guvernul a recapitalizat banca (capitalul social crescand de la 150 la 650 milioane RON).  

Dl. Ghetea, presedintele CEC, comenteaza ca:

Rezultatele la 30.09.2007 ne dau posibilitatea, in perioada urmatoare, sa ne concentram, in principal, pe realizarea obiectivelor strategice anuntate pentru faza intai de dezvoltare, pana in 2009, si anume modernizarea si eficientizarea bancii. Un accent deosebit va fi pus pe cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor CEC

Declaratia dlui. Ghetea este cam neclara, un limbaj corporate, dar prea lipsit de continut: daca este sa mergem pe site-ul CEC sa vedem care sunt si cum se masoara aceste obiective strategice, nu vom gasi nimic.

Continue reading →

Transfer de suveranitate catre Comisia Europeana

Ma bucur ca am intrat in UE.

Nu de alta, dar iata, de cand suntem membri, parca lucrurile au intrat in normal. Iar daca autoritatile mai calca stramb, vine repede UE sa indrepte lucrurile.

Exemplele nu sunt putine: de la reprivatizarea Automobile Craiova, la stampila de “monstru” aplicata mamutului energetic din viziunea ministrului Vosganian pana la taxa pe prima inmatriculare sau chiar in analizarea pretului de piata al terenului (mult mai mare) care trebuia aplicat la privatizarea Uzinei Tractorul din Brasov.

Uneori chiar ma intreb daca autoritatile noastre doar vor sa incerce vigilenta comisarilor europeni. Pana acum nu le-a mers si nici nu cred ca le va merge de acum inainte.

Un lucru este pozitiv de consemnat: AVAS incearca sa evite situatii asemanatoare in privatizarile viitoare, ceea ce va duce la sume suplimentare la bugetul de stat.

Romanii si-au dorit enorm de mult sa intre in UE. Au reusit. Si, iata ca, desi a avut loc un transfer de suveranitate, nu au gresit: aderarea este in beneficiul lor. Un motiv un plus pentru a fi atenti la alegerile de luna viitoare pentru Parlamentul European.

Batalia fondurilor de pensii va mai dura doar cateva luni

Multi au acuzat faptul ca este prea multa reclama la fondurile de pensii, ca dai peste tot de tineri care zambesc ca vor avea o batranete fericita …

Oportunitatile fondurilor private, dar si riscurile – putine – au fost analizate de mai multe ori pe acest blog.

Insa aceasta batalie, care multora li se pare exagerata, are o explicatie foarte simpla: in doar 4 luni, fondurile de pensii trebuie sa atraga 2-3 milioane de salariati, salariati care mai au mai bine de 20 de ani pana la pensie. Fondurile de pensii private, fiind la inceput, in primii 20 de ani doar vor acumula si gestiona fonduri, vor percepe comisioane, fara a fi nevoite sa inceapa sa faca primele plati. Iar aceasta oportunitate nu trebuie pierduta.

Dupa aceste 4 luni, lucrurile vor intra in normal, cu doar 200-300.000 de noi angajati in fiecare an, aviz asadar si firmelor din mass-media la modul cum isi construiesc bugetul pe 2008, aceasta bonanza nu va mai fi intalnita si anul viitor.

Am citit si recomand

1. Din FT, o analiza a cresterii preturilor alimentare la nivel international in 2007, mult peste nivelul general al inflatiei: aici. Poate ca pana la urma CAP-ul (Common Agricultural Policy) UE nu este o idee la care trebuie renuntat usor. Rusii iau masuri citind din cartile sovietice de economie.

2. Ce s-a mai intamplat ieri in Europa, din The Economist. Printre altele, impactul victoriei partidului de extrema dreapta din Elvetia asupra Romaniei si Bulgariei. Dupa parerea mea, isi incordeaza degeaba muschii … si nu e de mirare ca nu au intrat inca in UE. De asemenea, o idee franceza de luat in considerare la sud de Mediterana.

3. Conform IFAD, banii trimisi in tara – circa 4,8 miliarde de dolari – de catre romanii plecati la lucru in strainatate reprezinta aproape 4% din PIB, Romania fiind pe primul loc la acest capitol din noile state membre UE. Raportat la PIB, Moldova este pe primul loc in Europa. Ca suma totala, emigrantii rusi au trimis acasa cea mai mare suma: 13,8 miliarde de dolari. Rezultatele complete pentru Europa: aici.

Cate zile libere pe an au salariatii romani? Iarasi pe ultimul loc in Europa.

In urma cu ceva vreme am discutat despre productivitate si am citat un articol in care se afirma, gresit, ca in Romania sunt numai 5 zile de sarbatori legale. Cititorii acestui blog, care sunt mai pregatiti decat cititorii revistei The Economist, au corectat si au numarat corect ca este vorba de 7 zile de sarbatori legale.

De data asta va propun o alta statistica, a consultantului Mercer, in care Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul total de zile libere pe an, cumulat concediu de odihna si sarbatori legale (am verificat, Mercer afirma corect ca sunt 7 zile de sarbatori legale).

In Romania salariatii au un total de 28 de zile libere pe an, impartim ultimul loc cu Olanda si Marea Britanie. Campion la acest capitol: Finlanda cu 44, Franta si Lituania isi impart locurile 2-3 la egalitate de zile libere: 40.

 Datele complete: aici

Cine esti dumneata, domnule…. ?

Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a dat publicitatii o lista cu candidati la alegerile euro-parlamentare care nu corespund anumitor criterii stabilite de aceasta asociatie de ONG-uri.

Raspunsul PNL-ului, prin vicepresedintele Crin Antonescu?

cf. realitatea.net:

Vicepre?edintele PNL Crin Antonescu le cere membrilor Coali?iei pentru un Parlament Curat s?-?i prezinte declara?iile de avere, cele de interese ?i verdictele primite de la CNSAS. Asta, spune Antonescu, pentru a ?ti cine pe cine cur???.

Solicitarea liberal? vine dup? ce, duminic?, aceast? Coali?ie a sus?inut c? 11 dintre candida?ii la euroalegerile din 25 noiembrie, printre care ?i candidatul PNL Daniel D?ianu, nu întrunesc condi?iile de integritate pentru a accede în forul european.

Antonescu a explicat c? D?ianu a primit un certificat de la CNSAS c? nu a f?cut poli?ie politic?. Daniel D?ianu a recunoscut c? a fost ofi?er DIE în anii 76-78 “mânat de dorin?a de a studia în str?in?tate”.

Cerinta dlui Antonescu ma lasa perplex. Domnia sa este vicepresedintele partidului care guverneaza si care are reprezentanti si in CNSAS si care ar putea afla cu usurinta cat anume castiga, care e averea si daca respectivii domni si doamne din ONG-uri au fost securisti. Asta daca le permite legea sa o faca.

Nu este prima data cand reprezentanti ai partidului aflat la guvernare ataca organizatii ale societatii civile. In urma cu cateva saptamani, ministrul justitiei, dl. Chiuariu, critica Freedom House.

Desigur, nu numai PNL-ul are monopolul asupra atacurilor la adresa societatii civile. Ele s-au manifestat si in Parlament cu ocazia condamnarii ororilor din perioada comunista sau retorismul presedintelui PC, dl. Voiculescu, la adresa intelectualilor.

Problema este ca astfel de practici nu se impaca deloc cu valorile democratice. Nu domnii Gabriel Liiceanu, T.R. Ungureanu sau H.R. sau cei de la ONG-uri vor candida, ci domnii candidati de pe listele aflate in atentia CPC. Nu societatea civila este controlata de politic ci politicul trebuie sa fie controlat de catre public. Aceasta inseamna democratie.

Desigur, exista si versiunea de democratie originala, agreata de dl. Iliescu de la PSD sau de catre dl. Putin, presedintele Rusiei. In Rusia, daca un ONG doreste sa functioneze, trebuie sa ia o autorizatie speciala, extrem de greu de obtinut, din partea autoritatilor. Iar aceasta autorizatie trebuie innoita in fiecare an, nu de alta, dar ONG-urile sunt vazute in Rusia ca pe niste agenturi americane.

Mi-e teama ca modul de a face politica incepe sa fie pagubos. Dealtfel, ratingul de tara a si scazut. Iar intrebari de genul: “Cine esti dumneata, domnule de la ONG?” nu ne duc pe calea cea buna. Din contra.


Taguri