You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for July, 2007


Economist Intelligence Unit despre bugetele 2007 si 2008 ale Guvernului Tariceanu

The Economist Intelligence Unit (EIU) a publicat azi opinia sa despre planurile bugetare pe 2007 si 2008 ale Guvernului Tariceanu.

EIU comenteaza ca economia romaneasca se afla intr-o pozitie extrem de buna datorita deficitului bugetar pe primele sase luni de doar 0,2% din PIB obtinut din venituri bugetare de 15% din PIB si cheltuieli de 15,2, precum si datorita cresterii economice bune de 6% in 2007 dupa ce cresterea din 2006 a fost de 7,7%. Aceste performante se datoreaza in primul rand cresterii consumului, consum ce a crescut datorita cresterii salariilor si cresterii nivelului de ocupare a fortei de munca. De aceea, spune ziarul, nu prea este nevoie de alte stimulente din partea guvernului.

Totusi, guvernul face pe dos si prevede un “salt inainte” pentru intregul an 2007 cat si pentru 2008 ca veniturile bugetare sa creasca pana la 39% si cheltuielile pana la 41,7% din PIB, cu un deficit bugetar ce se apropie de limita superioara recomandata de UE.

Veniturile suplimentare vor fi obtinute prin cresterea impozitelor pe munca cat si prin cresterea TVA, cheltuielile suplimentare vor merge catre proiecte de infrastructura si catre pensii.

EIU considera miscarea guvernului drept riscanta din mai multe motive (n.m. motive care au fost corect identificate de cititorii acestui blog in postarile pe tema legii pensiilor):

1. Deficitul de cont curent – aflat la un nivel deja ridicat de 12% – risca sa creasca si mai mult si, mai ingrijorator, este din ce in ce mai greu de finantat, deja FDI au scazut la jumatate fata de nivelul anului trecut.

2. Romania risca sa-si reduca sansele de a adera la moneda unica europeana, iar acest lucru nu provine din realitati economice ci integral din responsabilitatea guvernului

3. Cel mai serios motiv de ingrijorare este cel al impactului negativ asupra inflatiei caci, alaturi de pensii, se prevede si cresterea semnificativa a salariilor salariatilor bugetari precum si a salariului minim pe economie.  

EIU concluzioneaza ca dl. Tariceanu ar face bine si sa regandeasca “salturile inainte”.

Ce cred eu: proiectiile de venituri bugetare sunt nerealiste si deficitul bugetar va depasi cu mult nivelul de 3% anuntat in cazul in care obligatiile de cheltuieli vor fi onorate. Anumiti analisti si consilieri politici foarte cunoscuti au afirmat ca cei care au criticat iresponsabilitatea bugetara a guvernului Tariceanu sunt de fapt niste pseudo-analisti. Va fi pusa aceeasi eticheta si celor de la EIU?

Beneficiile concurentei si ce inseamna active economice strategice.

Mario Monti l-a criticat pe noul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, la doua luni dupa alegerile prezidentiale din Franta. Motivul? Simplu: piedicile puse constant aplicarii principiului concurentei in UE si in Franta de catre noul presedinte al Frantei care se aseamana din acest punct de vedere tot mai mult de fostul presedinte Jaques Chirac.

Mario Monti, un economist respectat si fost comisar european timp de 8 ani de zile pe domeniile competitiei si pietei interne UE, ii reaminteste presdintelui Frantei, printre altele:

– concurenta este in primul rand in folosul cetateanului, Continue reading →

Ce mai fac competitorii Romaniei

Bulgaria tocmai a anuntat ca va introduce cota unica de 10%, printre cele mai mici din Europa de Est. Aceasta reforma fiscala va atrage mai multe investitii catre tara de la sud de Dunare, inclusiv investitii initial planificate pentru tara de la nord de Dunare. Reducerea fiscala vine in urma reformelor din Macedonia (tara vecina Bulgariei) unde cota unica este tot de 10%.

Intamplator se face ca in urma cu cateva ore am ajuns pentru prima data in Bulgaria, la Sofia. Prima impresie: aeroportul: nou, modern, spatios, neaglomerat, fara sa fluture steagul local alaturi de cel al UE pentru a arata ca sunt si ei europeni, civilizat la iesire – de unde poti sa iei linistit un taxi; parcarea de la aeroport facuta dupa norme occidentale.

Intr-o nota poztiva pentru Romania: sistemul de pensii private obligatorii a fost mentionat azi in FT care facea o analiza a reformelor – pe care le aplauda – din domeniul responsabilizarii cetatenilor prin pensii private, ziarul economic afirmand ca tarile din Est au facut reforme mult mai curajoase decat cele din Vestul Europei (Franta, Italia, Germania).

De cand intra in vigoare noua lege a pensiilor?

Noua lege a pensiilor a fost publicata in Monitorul Oficial pe 19 iulie. Conform unor manageri de la multinationale responsabili cu payrolul aceasta este si data de la care trebuiesc facute noile calcule, adica in luna iulie va trebui sa fie definitivat calculul luand in considerare noile reglementari.

Totusi, alti manageri afirma ca noile reglementari intra in vigoare doar de la 1 august. Presedintele Basescu afirma in urma cu cateva zile ca noua lege incepe sa-si faca efectul fiscal incepand cu 1 septembrie.

De ce exista aceste diferente de opinii? Pentru ca cei de la autoritatile competente (sic), cand sunt intrebate, ridica din umeri spunand ca ei inca nu au facut astfel de calcule. Ca si cum legea a picat din cer.

Faptul ca legea se aplica de la 19 iulie, de la 1 august sau de la 1 septembrie este mai putin important. Mai important este ca predictibilitatea fiscala a actualului guvern se apropie de zero. Firmele si-au facut bugete, si-au facut business-planuri, si-au calculat pana la ultimul banut nevoile de finantare, dar cu ce folos?

Oare cat de mult va fi afectata competitivitatea economica a Romaniei? Oare cum va fi afectat climatul investitional? Cine vrea sa investeasca maine in Romania, fie ca este un intreprinzator strain sau roman, nu va lua in considerare un factor de risc mai ridicat datorita lipsei de predictibilitate?

CFR Marfa si extinderea in afara Romaniei. Pasul 2.

Analizam luni care ar trebui sa fie primul pas care ar trebui facut de firmele romanesti de stat daca vor sa devina firme multinationale. Acel pas este valabil oricum, indiferent daca se doreste extinderea sau nu, si tine de buna guvernare, tine de evitarea risipirii banilor actionarilor – adica a cetateanului in ultima instanta. Am aratat care ar fi avantajele, dar si riscurile pentru Romania a politicii de extindere a firmelor de stat in afara Romaniei.

Fata de CEC – care are o cota de piata mica in Romania – CFR Marfa se situeaza destul de bine, cu o cota de piata de 80%; din pacate a pierdut buna parte din activitatile cele mai profitabile pe plan intern, uneori, este adevarat, din motive obiective datorita faptului ca firme precum Rompetrol au decis sa aiba propriul sistem de transport marfa.

Transportul feroviar european de marfa este complet liberalizat, astfel ca o firma de transport dintr-o tara poate concura o firma de transport dintr-o alta tara, iar riscurile ca CFR Marfa sa piarda ulterioare cote de piata interna este ridicat.

Un alt aspect este cel legat de problemele de ecologie, transportul feroviar fiind mult mai putin poluant decat cel rutier; iar atentia cerscanda acordata mediului va crea un avantaj pentru transportul feroviar.

Un punct slab al CFR Marfa este acela ca nu detine infrastructura. Infrastructura va ramane a statului – si este normal sa fie asa – competitia este doar intre operatorii de transport. Insa in Romania se vorbeste si sunt planuri pentru investitii in infrastructura rutiera (foarte utile dealtfel) insa prea putin se vorbeste despre investitii in infrastructura feroviara, iar acest fapt poate crea un avantaj competitiv pentru transportul rutier.

Un alt aspect de pe urma caruia va beneficia CFR Marfa este dezvoltarea economica a Romaniei, indeosebi din punct de vedere industrial; exporturile si importurile de marfuri cresc semnificativ de la an la an. Din acest punct de vedere, peste 70% atat din importuri cat si din exporturi au loc cu tari membre UE, asadar achizitia operatorului maghiar MAV ar fi, cred eu, o decizie strategica excelenta. O alta decizie buna ar fi achizitia operatorului de marfa din Republica Moldova care, datorita ecartamentului diferit fata standardul din sitemul european, ar crea o poarta de trecere catre tarile din spatiul CSI.

INFO PT CITITORI: saptamana viitoare am liber 🙂 asa ca nu vor mai fi postari pana la sfarsitul lui iulie. Concediu placut tuturor 🙂

Punct final la legea pensiilor

Dupa ce legea pensiilor a fost votata in unanimitate de catre parlament, presedintele Basescu a cerut informatii suplimentare de la Guvern. Guvernul nu a raspuns cu o analiza, ci cu o declaratie politica. Presedintele a promulgat legea si a facut o declaratie politica. dl. Vosganian, ministrul MEF i-a raspuns presedintelui cu o alta declaratie politica.

Asta imi aduce aminte de bancul in care americanii si rusii tot construiau de zor rachete si rachete anti racheta, respectiv rachete anti-anti recheta, respectiv rachete anti-anti-anti racheta si asa mai departe.

Profesorul de economie Bryan Caplan a scris recent o carte, The Myth of the Rational Voter (cu o coperta destul de graitoare), in vederea viitoarelor alegeri din SUA in care arata ca votantii sunt egoisti si ca politicienii promit politici acestor votanti. Politici pe care apoi le implementeaza, chiar daca impactul asupra economiei este de multe ori negativ. 

Va recomand aceasta carte, nu de alta, dar altfel vom fi tot timpul victima politicienilor si analistilor lor politici. Si poate atunci prof. Caplan va sugera schimbarea copertii unei eventuale editii a 2-a, adaugite, a cartii domniei sale.

INFO: o opinie semnata Alina Mungiu Pippidi

Atentie la reglementarile UE. Un avantaj in plus pentru Romania.

O stire aparent ca oricare alta: UE sprijina un standard dintr-un anumit domeniu. Saptamana trecuta s-a vorbit despre alte standarde UE iar saptamana viitoare se va vorbi despre alte standarde.

Stim cu totii ca exista o anumita birocratie la nivelul UE si ca exista peste 90.000 de pagini de legi, reglementari, etc.

Reglementarile pe produs insa, din cauza faptului ca UE a trebuit sa armonizeze 27 de standarde diferite, sunt printre cele mai complexe din lume. Multi se grabesc sa afirme ca acest munte de reglementari este un dezavantaj pentru firmele europene pentru ca trebuie sa respecte cele mai inalte standarde de calitate.

Insa orice dezavantaj poate deveni si un avantaj. Astfel, din cauza ca standardele europene pe produs sunt cele mai avansate din lume si pentru ca UE este cel mai mare importator, dar si pentru ca in organismele internationale UE are 27 de voturi, atunci standardele europene au inceput sa fie adoptate si de alte tari, printre care China, Japonia, etc.

Astfel, a fi un producator in UE iti da un avantaj asupra altor producatori in alte parti ale lumii caci poti sa exporti fara probleme produsele tale oriunde in lume, fara a trebui sa treci de anumite teste de calitate. In acelasi timp ai si un avantaj de timp de cativa ani in fata competitorilor externi.

PS. un articol detaliat pe aceasta tema a aparut si in FT saptamana trecuta, imi pare rau, nu mai gasesc linkul.

De ce Hidroelectrica trebuie cotata la Bursa

Am citit cu surprindere un articol semnat de cunoscutul economist Ilie Serbanescu despre Hidroelectrica in care sustine ca Hidroelectrica trebuie sa ramana a statului caci este “un monopol natural lasat de Dumnezeu romanilor, care nu poate apartine nici macar in parte, prin actiuni vandute la bursa, unor structuri private, nici autohtone si cu atat mai putin straine“.

Nu sunt absolut de acord cu o asemenea abordare mai ales cand aceasta vine si din partea unui cunoscut si respectat economist care scrie o coloana economica intr-un ziar quality respectat.

Problema este, si aici ii dau dreptate dlui Serbanescu, de management. Insa managementul – pentru a functiona bine – trebuie sa-i raspunda cuiva, iar actionarii, prin intermediul Bursei, reprezinta un proprietar mai responsabil si mai competent decat statul. Bursa, si nu statul, asigura un cadru mai bun de corporate governance, ceea ce inseamna ca deciziile luate de management vor fi luate in favoarea Hidroelectrica, deci a actionarilor.

Hidroelectrica, datorita importantei sale din domeniul energetic, dar si hidro va trebui sa se supuna – indiferent de forma de proprietate – unor constrangeri/reglementari obiective care tin de siguranta hidro si energetica a Romaniei. Insa nu pot fi impuse alte conditii, nici macar de pret.

Piata energiei este complet liberalizata. Ca atare, Hidroelectrica trebuie lasata sa vanda energie la pretul pietei, iar consumatorul sa plateasca in functie de cat consuma. Iar cand va fi privatizata, pretul obtinut de stat pe actiuni la Hidroelectrica va include si eventualul profit din vanzarea la pretul pietii.

In ceea ce priveste actionarul, daca este sau nu roman, iarasi are mai putina importanta. Hidroelectrica este o firma romaneasca si se supune reglementarilor romanesti pe teritoriul national. Este de datoria autoritatilor sa se asigure de respectarea regulilor, indiferent daca actionarul este roman, strain sau statul (care nu sunt convins ca lucreaza intotdeauna in favoarea romanilor).

A avea un asemenea discurs, in anul in care Romania a intrat in UE si in anul UE de combatere a discriminarii mi se pare nu numai anti-european, dar si un discurs economic vechi de 100 de ani.

CEC si extinderea in afara Romaniei. Pasul 2.

Am analizat luni care este pasul 1 pe care firmele romanesti trebuie sa-l faca pentru a deveni o multinationala viabila. Acest pas 1 se refera la punerea in practica a unui cadru de corporate governance si care inseamna neamestecul politicului in deciziile firmelor precum si management performant si responsabilizat.

Care ar fi pasul 2 pe care ar trebui sa-l urmeze CEC?

Despre CEC s-a mai scris pe acest blog iar cititorii au identificat corect strategia pe plan intern care trebuie sa fie urmata de CEC, dl. Ghetea confirmand intentia CEC de a-si concentra energiile pentru a deveni lider de piata in localitatile mici si mijlocii.

Insa o asemenea banca, care are totusi sub 5% cota de piata intr-o economie slab bancarizata ca cea a Romaniei si unde exista concurenta din partea unor grupuri bancare europene de renume (SocGen, Unicredito, etc), o banca ce nu s-a reformat inca, ei bine, ce sanse are ea pe plan extern? Continue reading →

Drumul de la firma romaneasca de stat la Multinationala

In urma cu cateva saptamani, premierul Tariceanu anunta ca isi doreste ca firme romanesti precum Romgaz sau CEC sa-si extinda activitatile si in afara Romaniei.

Vineri, 13 iulie, ministrul transporturilor Ludovic Orban anunta ca CFR Marfa doreste sa cumpere MAV, operatorul national similar din Ungaria.

Ideea in sine nu este rea deloc si, teoretic, prezinte avantaje atat pentru firme (Romgaz, CFR Marfa, CEC, etc) cat si pentru Romania.

Pentru firme: datorita faptului ca vor reusi sa obtina sinergii – ceea ce inseamna o profitabilitate mai mare – asta le va permite practicarea unor preturi mai competitive, atragerea de management mai performant, etc.

Pentru Romania: Continue reading →

din nou despre invatamant

Andrei Parvan detaliaza notitele luate ieri la prezentarea din domeniul invatamantului:

Ce a zis (citit) Presedintele (printre altele).
– copiii nu trebuie paziti, ei au nevoie de educatie;
– nu finantistii educa societatea;
– nu strada, ci scoala formeaza implinirea unei persoane;
– in locul excelentei sunt incurajate mediocritatea si compilatia;
– educatia trebuie sa capete demnitate;
– educatia sa genereze cultura sociala;

Prof. Mircea Miclea (starostele Comisiei):
– educatia nu este scop in sine! ea raspunde unor nevoi personale si unor necesitati sociale; Continue reading →

Poze cu inflatia

Colegul Iulian Comanescu a adunat o colectie de povestiri din viata ziarelor romanesti in care capcaunii de redactori sefi cer tot felul de poze traznite bietilor fotografi care fac munca de teren.

Un fotograf isi aminteste cum i s-a cerut sa faca o poza cu inflatia. Poze cu inflatia s-au facut de mult, exista chiar si colectii, ceea ce ma face sa cred ca fotograful nu spune tot adevarul! Capcaunul de fapt i-a cerut sa faca o poza cu sora vitrega a inflatiei care a locuit in Romania timp de 12 ani, nimeni alta decat inflatia galopanta. Ceea ce, trebuie sa recunosc, este  mult mai greu caci nu cunosc ziare care sa fi investit in lectii de calarie (desi exista cursuri speciale).

Pont: anul viitor este an electoral, fotografii sa stea pe pozitii in 2009 ca poate inflatia revine in mare viteza.


Taguri