You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for April, 2007


Ghid practic pentru angajatii la multinationale

Simtiti ca nu sunteti apreciati?

Stiti ca sunteti mai buni decat managerul vostru?

Vreti sa va maximizati bucuriile la servici si sa va folositi locul de munca in interes personal?

Daca raspunsul la aceste intrebari este “Da!!!, Sigur ca da!!! Acum!!!”, Scott Adams va pune la dispozitie ghiduri practice si un faimos personaj: Dilbert.

Cartea sa, The Joy of Work poate fi achizitionata de pe internet.  

Cine imi traduce bilantul de la Rapid S.A.?

George Copos, actionar majoritar la clubul de fotbal Rapid, a promis transparenta. Si-a si deschis un blog in acest sens (asa dupa cum am citit mai de mult la colegul Iulian Comanescu).

Azi s-a tinut Adunarea Generala a Actionarilor, iar bilantul, caz unic pana acum in fotbalul romanesc, a fost publicat pe internet. O singura problema: nu se intelege nimic. Poate cineva sa-l traduca?

Spania a stranutat. Va fi influentat sectorul imobiliar din Romania?

In ultimele zile, pretul actiunilor firmelor de constructii din Spania s-a prabusit, in unele cazuri cu pana la 66%.

Mai multe ar fi explicatiile:

– preturile in sectorul imobiliar s-au dublat in numai 5 ani, creandu-se o bula

– pentru 2007 se prevede constructia a 800.000 de locuinte la o cerere estimata de 600.000, cererea redusa se datoreaza si re-orientarii cetatenilor din Europa de Nord catre alte piete.

Aceste lucruri vor atrage o scadere a preturilor in domeniul imobiliar spaniol si, prin legaturile firmelor de constructii spaniole cu cele franceze, probabil si in Franta se va propaga aceasta reducere.

Care ar fi impactul pentru Romania?

In primul rand: in Spania lucreaza zeci de mii de romani in domeniul constructiilor. S-ar putea ca o buna parte dintre ei sa ramana fara lucru si sa se intoarca in tara

In al doilea rand: investitorii in active riscante (cum ar fi cele din Romania) s-ar putea abtine pentru o anumita perioada si sa astepte ca preturile sa scada. Oricum, la ora actuala raportul pret casa / salariu mediu din Romania este printre cele mai ridicate din Europa, lucru ce indica o supraevaluare a activelor imobiliare.

Ramane sa asteptam si sa vedem daca (si cand) piata romaneasca va fi afectata.

INFO 1 : in 2006 s-au construit in Spania mai multe locuinte decat in Germania, Franta si Italia la un loc.

INFO 2: Subiectul a fost preluat si in EvZ pe 3 mai…. articolul respectiv contine si o declaratie comica a lui George Niculescu, consilierul economic pe langa Consulatul Roman de la Barcelona

De unde va gasi bani Vosganian pentru reducerea CAS cu 6%?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor, a anuntat ca reducerea CAS cu 6% nu se va finanta din marirea TVA si, in plus, Guvernul nu intentioneaza sa “dea cu o mana si sa ia cu alta”.

Totusi, o reducere semnificativa a CAS nu poate fi acoperita doar prin cresterea economica a tarii.

Parerea mea este reducerea CAS va fi acoperita din banii obtinuti din privatizari. Asta ar fi o greseala, banii din privatizare reprezinta o resursa pe termen lung trebuie folosita pentru cheltuieli pe termen lung, de exemplu in infrastructura.

Cred ca o crestere a TVA ar fi in orice caz bine-venita, in felul acesta s-ar reduce consumul, s-ar reduce deficitul de cont curent si, deci, s-ar reduce riscul de supraincalzire economica.

INFO: cu o intarziere de o saptamana :), o opinie  similara din partea lui Ionut Popescu (ziaristul meu preferat) in revista Capital

Din experienta mea ca auditor in Romania

Am lucrat ca auditor in Romania intre 1997 si 1999.

Auzisem de firma la care m-am angajat inca din studentie si stiam ca este o firma de profesionisti. Este una din Big 4, concurenta cu E&Y. In toamna anului 1996 eram in anul 4 (terminal) la ASE si incepusem sa pun pe hartie ideile pentru lucrarea de licenta si mi-am dat seama ca o experienta in Big 4 m-ar ajuta.

In geaca de blugi Continue reading →

Automobile Craiova se privatizeaza din nou. Care sunt consecintele?

Pe 5 februarie 2007, intr-un interviu in Ziarul Financiar, primul ministru Tariceanu spunea ca privatizarea cu succes a Automobile Craiova reprezinta prioritatea guvernului numarul 1 pentru 2007. Dl. Tariceanu afirma ca doreste transformarea Craiovei in al doilea pol al industriei de automobile din Romania, strategia de privatizare va favoriza acea firma care va face investitii si va mari productia la 200.000 de automobile pe an.

Cresterea productiei va pune Romania pe harta producatorilor importanti de automobile din lume. De asemenea, impactul asupra economiei Olteniei va fi semnificativ iar profilul si productivitatea muncitorilor romani va creste iar asta va atrage si alte firme sa investeasca in Romania. Activitatea economica va creste, numarul de angajati va creste, taxele la bugetul de stat vor creste. Astea sunt vestile bune.

Ca importator Citroen, desigur, dl. Tariceanu este un specialist in domeniu.

Insa ca analist economic nu pot sa nu observ ca ieri firma Kia Motors a inaugurat la Zilina, in Slovacia, o fabrica de 1 miliard de euro ce va avea o capacitate de 300.000 de automobile pe an. Astfel de proiecte au fost realizate de Slovacia si de Cehia aproape in fiecare an in ultimii 4-5 ani.

Nu pot sa nu observ ca deja capacitatea Automobile Craiova este de 200.000 de automobile (nefolosita la ora actuala), deci conditia de investitii pentru noul cumparator nu va insemna in niciun caz o dezvoltare a capacitatii de productie.

Si atunci ma intreb: nu cumva ambitiile economice ale primului ministru sunt cam modeste?

PS. Personal cred ca Automobile Craiova va fi achizitionata de GM, firma care a achiztionat buna parte din defuncta Daewoo, iar prin achizitia Automobile Craiova va putea realiza sinergii. Ca fapt conex, GM a fost depasita in 2007, pentru prima data in 76 de ani, de catre alt producator de automobile – Toyota – iar asta cred ca afecteaza imaginea firmei americane care isi doreste pastrarea primului loc.  

Tragedie intr-o firma de audit din Romania – invataminte

M-am intristat cand am citit povestea unei tinere de 32 de ani (generatia mea) care a murit cel mai probabil datorita extenuarii la servici. Tanara era un manager ambitios la o importanta firma de audit, E&Y Romania. 

Intre 1997 si 2004 am lucrat si eu intr-o firma de audit, mai intai la Bucuresti, ulterior la Milano. Personal, am simtit firma la care am lucrat ca pe o familie mai mare, care m-a ajutat atunci cand am avut nevoie. Si astazi sunt in relatii excelente cu fostii sefi si colegi, multi imi sunt azi prieteni foarte buni. Stiu in acelasi timp ca multi alti colegi au avut probleme de integrare si de stres.

Este adevarat, ritmul de lucru la aceste firme este de multe ori infernal, mai ales in asa numitul “busy season” adica in perioada ianuarie – aprilie a fiecarui an, atunci cand societatile comerciale isi definitiveaza bilantul.

Este la fel de adevarat ca si recompensa este pe masura.

E&Y Romania insa trebuie sa-si revizuiasca politicile de personal. Stresul este un factor de risc in orice mediu de lucru, insa intr-o firma care incurajeaza competitia pe principiul “up or out” in fiecare an, stresul este si mai mare.

In acelasi timp, ii incurajez pe angajatii acestor firme sa se consulte mai des cu cei de la departamentul de personal si cu managerul sau partenerul care le ghideaza cariera in cadrul firmei. Propria mea experienta mi-a aratat ca aceste procese functioneaza, trebuie numai sa fie folosite.  Sa nu va fie frica sa cereti: este atat in avantajul vostru cat si al firmei.

Incurajez angajatii oricarei firme sa se autoevalueze permanent si sa spuna “piua” la primele semne ca ar avea probleme cu sanatatea. Asa cum aratam aici, Romania are parte de un boom economic, iar forta de munca este din ce in ce mai greu de gasit. Asta inseamna ca piata este de partea angajatilor, nu a angajatorilor. Va fi asadar usor sa va gasiti de lucru in alta parte in cazul in care considerati ca serviciul actual este atat de stresant incat va pune sanatatea in pericol. Curaj!

UPDATE 1: Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti va verifica daca firma E&Y Romania a respectat prevederile Codului Muncii. Mai mult ca sigur astfel de controale vor urma si la celelalte 3 firme mari de audit.

UPDATE 2: Colegiul Medicilor Bucuresti va analiza cazul Ralucai, este posibil sa se autosesizeze, urmand sa faca un control la clinica privata “Centrul Medical Unirea”

UPDATE 3: din Cotidianul, declaratia celor de la Inspectia Muncii: “Am trimis o echipa la compania unde lucra pentru a verifica conditiile de munca de acolo, daca se respecta timpul de lucru. Din pacate, nu poate fi declarat accident de munca, pentru ca a decedat acasa.” — mi se pare o declaratie de secol 19, nu din era internetului. Probabil ca acest aspect al legislatiei muncii ar trebui revizuit.

UPDATE 4: asa cum anticipam, Inspectoratul Muncii a gasit nereguli la E&Y, in special in ceea ce priveste orele suplimentare. Amenda va fi de 18.000 RON, cf. Realitatea TV. Cred ca astfel de controale se vor extinde si la celelalte firme din big4 si probabil si la alte multinationale. La firmele romanesti cred ca inspectorii vor gasi doar traditionalul pachetel.

UPDATE 5articol in EvZ despre concluziile inspectiei ITM si despre impactul atragerii de noi angajati.

Planul de privatizari al lui Ludovic Orban

Ieri l-am criticat pe dl. Ludovic Orban, Ministrul Transporturilor, pentru initiative impotriva competitiei.

Astazi insa nu pot decat sa remarc un plan ambitios ce ar fi trebuit implemenentat de guvernele precedente in ceea ce priveste privatizarea in domeniul transporturilor.

Conform unui articol din Ziarul Financiar, dl. Orban afirma ca pana la sfarsitul anului:

– doreste privatizarea CFR Marfa. Si aici fac o paranteza:  angajatii CFR Marfa au auzit astfel de zvonuri in ultimii 10 ani de fiecare data cand se schimba Ministrul

– doreste firma de management privata pentru Tarom pentru a o face mai eficienta si, probabil, mai usor de privatizat

– doreste folosirea / privatizarea a sute de active ce stau “nefolosite” in companiile aflate sub conducerea Ministerului pe care il conduce. Cine stie, sa intre aici si Hotelul Astoria din Bucuresti sau diferite active sportive?

Eu ii doresc dlui. Orban sa realizeze acest plan si voi urmari atent evolutiile acestor promisiuni.

Revine moda Santierelor Tineretului

Eram prea tanar ca sa fiu trimis pe Santierele Tineretului, insa am vazut filme precum “Declaratie de dragoste” unde tineri inimosi isi sacrificau vacanta ca sa plimbe curent electric cu galeata pe santierele tarii.

Ca o confirmare a analizei de ieri unde vorbeam despre impactul economic al crizei demografice, iata ca Bechtel Romania a anuntat ca doreste sa angajaze peste 1.000 de oameni pana la sfarsitul anului, printre resurse numarandu-se si studenti din anii terminali ai facultatilor de constructii (vezi si articol in Ziarul Financiar).

Nu pot decat sa aplaud astfel de initiative a firmelor care colaboreaza cu studentii sau cu Universitatile.

Ludovic Orban: un liberal care elimina competitia dintre aeroporturile Bucurestiului

Am citit in Cotidianul ca Ludovic Orban, noul Ministru al Transporturilor, vrea ca Aeroporturile Otopeni si Baneasa sa fuzioneze si afirma ca: “Nu e normal ca doua aeroporturi dintr-o capitala sa fie in competitie. Acestea ar trebui sa aiba o strategie de dezvolare comuna”, adaugand ca doreste si privatizarea ulterioara. Concomitent cu fuziunea, si in vederea privatizarii, se doreste si marirea capitalului social al Aeroportului Baneasa pentru a lua in considerare pretul curent al unui metru patrat de teren din acea zona.

Care ar fi implicatiile unei asemenea mutari? Continue reading →

Impactul economic al evolutiilor demografice

INS a anuntat ca populatia Romaniei a scazut din nou, probabil 2007 va fi al 16-lea an consecutiv in care se inregistreaza o scadere a populatiei tarii.

Totodata, tot INS spune ca numarul total al salariatilor a crescut in ultimul an cu mai mult de 100.000, ajungand la 4.761.300. ANOFM anunta ca rata somajului a scazut sub 5%.

Azi, INS a dat publicitatii cercetarea privind Ocuparea si Somajul, printre cifrele importante amintesc: Continue reading →

Alegerile prezidentiale din Franta duc catre o fundatura

Alegerile prezidentiale anticipate din Romania s-au rezolvat in mai putin de 24 de ore. Cred ca o perioada de suspendare de o luna face mai putin rau decat o perioada de suspendare de 3 luni pentru ca incertitudinile politice vor dura mai putin. Cred ca impactul economic al acestei suspendari este egal cu zero, ratingul de tara cred ca va ramane nemodificat si investitiile straine isi vor urma cursul lor. In plus, cred ca Guvernul Tariceanu se va ambitiona sa dea ce e mai bun din el in aceasta perioada.

In Franta insa, primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc in aceasta duminca.

Cine sunt principalii candidati si cum ar afecta alegerea lor politica UE si, indirect, a Romaniei? Continue reading →


Taguri