You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for March, 2007


BMW si traditionala pacaleala de 1 Aprilie

Se apropie 1 Aprilie.

BMW-ul este o firma recunoscuta pentru calitatea produselor sale si pentru puterea sa de inovatie. Din cauza asta, comunicatele firmei date cu ocazia zilei de 1 Aprilie au fost initial percepute ca inovatii pe lista cercetatorilor BMW cand de fapt nu erau decat niste pacaleli.

Printre inovatii se numara si parbrizul de care nu se lipesc musculitele in timpul verii cand mergi cu viteza sau faimosul sistem TPC (tyre pressure control) cu ajutorul caruia poti sa-ti umfli rotile printr-o simpla comanda aflata pe volan.

Iata un link catre alte exemple din aceasta nostima forma de marketing inteligent si putin costisitor al BMW-ului.

Sunt curios ce au mai “inventat” anul acesta.

PS. autorul acestui blog pleaca intr-o binemeritata vacanta de 10 zile

UPDATE: la 1 Aprilie 2007, BMW a anuntat introducerea imediata a noului sistem RUSE (Reactive User Sound Electronic System) care transforma comenzile verbale ale soferului, inclusiv atentionari despre radare sau urari de bine, in instant messages ce sunt transmise catre alte masini ce sunt dotate cu RUSE. Detalii aici.

Pornind de la scandalul CFR am dat peste un dinozaur: Curtea de Conturi

Am citit in EvZ un articol in care se povestete, pentru a nu stiu cata oara in acesti 18 ani de tranzitie eterna, despre nereguli financiare la CFR.  Am fost tentat sa scriu despre CFR, insa m-am oprit asupra faptului care a determinat aparitia acelui articol in EvZ: raportul Curtii de Conturi si, mergand pana la sursa, am dat peste acest dinozaur – si veti vedea de ce il numesc asa – Curtea de Conturi.

1. Curtea de Conturi pare sa aiba o independenta doar pe hartie 

Curtea de Conturi este, pe hartie, un organism independent ce raspunde in fata Parlamentului. Acesta este un lucru pozitiv.

Ceea ce ma nedumereste pe mine este Continue reading →

Industria carbunelui poate fi eficienta, privata si transparenta? Da, in Cehia

Cehia si-a privatizat industria carbunelui, noul proprietar, dl. Bakala a eficientizat-o si acum culege roadele. Printre planurile sale se numara si achizitii de mine de carbuni in Polonia, Ucraina sau Rusia, firma sa devenind astfel un jucator important pe piata europeana a carbunelui. Pentru a finanta aceste investitii, dl. Bakala isi va cota firma pe bursa din Praga si pe AIM din Londra, lucru ce va duce mai multa transparenta in activitatile firmei. Tot dl. Bakala crede ca activitatile apartinand “old economy” ar fi subevaluate in Europa de Est (vezi interviu).  

Revenind in Romania, nu imi este clar care este strategia Guvernului in ceea ce priveste industria carbunelui, dar cred ca o abordare similara dupa exemplul ceh ar aduce mai multi bani bugetului de stat si mai putine taxe platite de contribuabili. Alte avantaje ar fi ca transparenta obtinuta in urma unei eventuale cotari la bursa va face ca cetatenii sa poata vedea daca aceste firme isi respecta inclusiv obligatiile fata de mediu; firmele de servicii profesionale, Bursa, alti intermediari financiari, etc. ar avea de castigat – adica fix acel tip de organizatii cu valoarea adaugata mare ce permit ca salarii mai mari sa ramana in Romania.

Urmatorii 50 de ani ai Romaniei in UE

Zilele acestea s-au sarbatorit laBerlin 50 de ani de la constituirea UE. Romania tocmai a devenit membra a acestui club. Interesul nostru de pana acum a fost acela de a deveni membri. Acum insa, ca membru deplin, care trebuie sa fie interesele si obiectivele tarii noastre in cadrul Uniunii? Care sunt politicile la nivel european ce vor trebui sa fie sprijinite de viitorii europarlamentari romani?

Ar fi in principal trei lucruri: 1) deschiderea si liberalizarea economica sa continue in Romania si U.E.; 2) o integrare mai accentuata a institutiilor europene; 3) continuarea extinderii.

1. Deschidere economica

Succesul economic romanesc cu cresterea economica continua si sustinuta din anul 2000 si pana azi se bazeaza in intregime pe Continue reading →

Mr. Nastase – autobiografia

Am terminat de citit “Mr Nastase – the autobiography”, o carte ce pe langa povestea vietii lui Ilie Nastase mai ofera si detalii – uneori pline de umor – a relatiilor lui cu alti jucatori de tenis – in special cu Ion Tiriac, dar si cu personalitati precum printul Albert de Monaco.

Este o carte ce te face sa intelegi mai bine ce este mai important in viata unui sportiv de performanta ca Ilie Nastase, despre cum vedea meciul in cap inainte sa inceapa si cum nu mai avea emotii de loc in timpul jocului. Despre cat de serios se pregatea pentru meciuri si cat de neserios era in viata de zi cu zi, desi senzatia publicului era alta, si anume ca Ilie Nastase nu lua meciurile in serios.

Povesteste simplu si despre cum a vazut el comunismul – cu ochi mai putin critici decat al celor ce stateau la coada la carne – ce privilegii aveau marii sportivi in perioada respectiva, cum a cumparat o casa in Primaverii inainte de 1989, povesteste despre relatiile sale cu regimul Ceausescu, precum si despre scurta sa cariera politica de dupa 1989.

Face glume si despre cariera sa militara, autobiografia se opreste cand Ilie Nastase avea gradul de colonel – el a fost promovat acum 3 luni la gradul de general.

Interesante si serioase sunt si explicatiile despre cum a devenit tenisul un sport profesionist.

Puteti sa va comandati cartea aici.

2 vesti din Transilvania

1. Banca Transilvania isi continua  strategia de a ramane o banca independenta; consiliul de administratie al Bancii a decis sa reinvesteasca profiturile in cresterea activitatii precum si prin noi aporturi din partea actionarilor. Intr-o piata financiara cu ritmul de crestere actual cred ca este o decizie mai mult decat inteleapta. Sper ca si strategia comerciala sa ii ajute.

 2. Am apreciat si strategia SIF Transilvania de a mari ponderea participarii in societati listate la bursa – chiar prin cotarea la bursa a unor societati controlate de catre SIF Transilvania – concomitent cu vanzarea de participatii la societati inchise. Astfel creste vizibilitatea valorii reale a unei actiuni SIF Transilvania.

Dimensiunea economica a crizei politice

Spuneam ca in ceea ce priveste libertatea economica, Romania se afla pe locul 67 in lume, fix sub Albania.

Trei sunt lucrurile care ne pozitioneaza asa de jos:

1. Lipsa reformei in domeniul combaterii coruptiei

2. Lipsa reformei in domeniul drepturilor de proprietate

3. Lipsa reformei in ceea ce priveste flexibilizarea relatiilor de munca

In conditiile unei crize politice ca cea actuala, este greu de crezut ca aceste trei reforme importante vor fi duse la bun sfarsit.

In plus, daca e sa ne gandim si la viitorul Romaniei, lipsa reformei in privinta invatamantului, a sistemului medical si a sistemului de pensii, orice zi pierduta azi va avea un impact semnificativ maine.

Romania are asadar nevoie de un guvern cu sustinere solida in parlament pentru a trece reformele. Iar in ceea ce priveste punctul 3, cel cu flexibilizarea relatiilor de munca, este nevoie de reforme liberale.

In plus, ceea ce s-a obtinut pana acum, in special cota unica, trebuie sa ramana pe termen cat mai lung pentru a atrage investitii si pentru a avea un mediu economic competitiv. Tare imi este teama ca un guvern conditionat de idei mai socialiste decat cele ale guvernului laburist din Marea Britanie, de exemplu, nu vor duce la o Romanie mai competitiva si mai libera din punct de vedere economic.

Drumul lung/scurt pana la euro

In urma cu cateva zile, Mugur Isarescu a facut urmatoarea prezentare unde a discutat si despre criteriile de aderare la moneda unica europeana si stadiul la care se alfa tara noastra.

Iata care ar fi acesti indicatori (in paranteza unde se situeaza Romania):

– rata inflatiei sa nu fie mai mare decat media ratei inflatiei in cele mai performante 3 state europene + 1,5%, astazi acest indicator se situeaza la 2,8% (rata inflatiei in Romania in 2006 a fost de 4,87%)

– rata dobanzii sa nu fie mai mare decat media ratei dobanzii in cele mai performante 3 state europene + 2%, astazi acest indicator se situeaza la 6,2% (rata dobanzii in Romania in 2006 a fost de 7,5%)

– cursul de schimb fata de euro – media pe ultimii 2 ani sa se incadreze in intervalul +/- 15% (Romania: +10 / -6)

– deficitul bugetar sa fie sub 3% din PIB (Romania: 2,4%)

– datoria publica sa fie sub 60% din PIB (Romania: 13%)

Sunt de acord cu afirmatiile argumentate  facute la inceputul lunii de catre Guvernatorul BNR ca nu ar trebui sa ne grabim cu aderarea la euro si ca ar fi de preferat sa intram in 2014 si nu in 2011-2012 cand am putea atinge criteriile.

Ce mai fac competitorii Romaniei…

1. Spuneam aici ca, in medie, unei firme romanesti ii ia 11 zile pentru a fi constituita. Iata ca polonezii pluseaza si guvernul lor a anunat un plan drastic de reducere a birocratiei, printre masurile anuntate se afla si reducerea de la 31 la 3 zile in ceea ce priveste timpul de constituire a unei societati comerciale. Aceasta masura incurajeaza investitiile si spiritul intreprinzator si, implicit, competitivitatea. Deci se poate; sa speram ca si in Romania vor fi luate masuri similare.

 2 . Cehia va vinde 7% din CEZ – mamutul energetic ceh – probabil pe piata locala, reducandu-si cota la 60%, sperand sa obtina circa 1,3 miliarde USD. Modul de gestionare si de privatizare al CEZ trebuie sa fie un exemplu pentru guvernul roman in ceea ce priveste prea-mult amanata privatizare Romgaz.

 3. China a anuntat deja ca peste 5 ani impozitul pe profit al firmelor straine ce opereaza in China va creste d la 15 la 25%. Aceasta este o veste buna pentru Romania care trebuie sa-si mentina rata de impozitare la 16% pentru a atrage investitii si pentru cresterea competitivitatii economice.

Conferinta pentru egalitatea de sanse

Marti, 20 Martie, va avea loc “Conferinta nationala de deschidere a anului european al egalitatii de sanse pentru toti“.

Este o initiativa europeana, ca atare cred ca vom vedea si rezultate concrete in anii ce vor urma – si sper ca nu va avea aceeasi soarta ca alte initiative cum ar fi CASPIS, o comisie ce exista azi numai pe hartie.

Este o inititativa a ANES (Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse) iar rezultatele eurobarometrului se gasesc pe siteul acestei agentii. ANES a identificat ca exista factori in ceea ce priveste lipsa egalitatii de sanse pentru cetatenii romani: Continue reading →

Descentralizare si centralizare

1. Descentralizare 

Castigatorii alegerilor din 2004 au promis mai multa descentralizare. Descentralizarea ar permite o eficienta mai mare in privinta cheltuirii banului public si mai multa responsabilitate politica. O parte din taxe, in loc sa fie colectate la centru si apoi alocate dupa niste principii mai mult sau mai putin transparente, Continue reading →

Daca scriem in engleza…

Stiu ca multi dintre voi va veti petrece week-endul in fata laptopului, scriind rapoarte in engleza, pentru cine stie ce clienti.

Norman Fenton este un profesor la o universitate britanica si, in urma cu cativa ani, a scris un mic ghid despre cum sa scriem in engleza.

Iata cateva trucuri: Continue reading →


Taguri